Представники BBC провели тренінг для команди Суспільного Хмельниччини

Представники BBC провели тренінг для команди Суспільного Хмельниччини

19 бер. 2019

З 10 по 14 березня пройшов тренінг для ньюзруму Хмельницької філії Суспільного за підтримки британського суспільного мовника ВВС. Навчати українських колег приїхали: Дін Арнет, продюсер документальних фільмів, медіатренер із питань взаємодії з аудиторією, та Грем Холлідей, медіатренер із редакційних питань.

Перший день роботи присвятили здебільшого теорії, а потім більшу частину часу віддали практиці. Тренери виїжджали з творчими групами на зйомки, їздили у відрядження. Завершилося навчання монтажем та роботою в студії.

Дін Арнет і Грем Холлідей розповіли про тренінг та враження про колектив, із яким працювали.

"Ми відчули ентузіазм. Тут спраглі до того, щоб щось пізнати, навчитися. Це дуже приємно. Виклики філії пов’язані з устаткуванням, яке застаріло. Але що точно впадає в око — так це командний дух. Він дуже помітний у цьому колективі", — розповів Дін Арнет.

"Мені подобається атмосфера, у якій тут працюють. Якщо ідеї, які звучали на тренінгу, будуть застосовані, то робота покращиться. Особливо це стосується зйомок та монтажу", — сказав Грем Холлідей.

За словами продюсерки Хмельницької філії Суспільного Любові Тімкової, цей тренінг був особливий тим, що скоординував роботу всіх творчих і технічних працівників філії за стандартами британського суспільного мовника, які покладені в основу виробництва телерадіопродукту й українського Суспільного.

"Навчання відбувалося без відриву від нашої щоденної зайнятості, сприяло швидкій практичній адаптації здобутих знань, можливості одразу проаналізувати це в роботі", — каже Любов Тімкова.

"Мені сподобалося те, що протягом п’яти днів між нами й тренерами відбувалася жива розмова на рівних. Ми слухали їх, вони чули нас. Здобуті знання вже використовуємо в роботі",  — каже Олександр Горішевський, керівник групи телеоператорів.

Григорій Карякін, шеф-редактор новин філії, поділився своїми враженнями про навчання з виготовлення сюжетів за допомогою смартфонів: "У журналістиці зараз чимало ситуацій, коли чекати на знімальну групу просто немає змоги, бо крім того продукту, що ми готуємо для телебачення, є платформа радіо та діджитал, які вимагають оперативної й точної роботи. Журналіст має взяти до рук камеру та працювати. А що є під рукою? Смартфон! Він замінює й камеру, і мікрофон, і диктофон. Він є тим засобом, що дає змогу не лише зняти, а й одразу розмістити одержаний матеріал, перебуваючи на місці події, на всіх платформа Суспільного. Нам на практиці показали, як зробити це якісно. Чудово, що всі знання ми використовували одразу у своїй роботі під керівництвом людей, які створюють сюжети за допомогою ґаджетів не один рік на одному з найавторитетніших мовників у світі".

"Навчання, яке організовує для своїх працівників Суспільна телерадіокомпанія України, — це якісний крок у професійному саморозвитку як кожного окремого працівника, так і компанії загалом. Унікальна можливість запозичити успішний український та іноземний досвід медіаіндустрії, — розповідає Любов Тімкова. — Це був той фідбек, який і я також одержала від своїх колег після завершення семінару".

Нагадаємо, цього року тренінги відбулися в Сєвєродонецьку, Тернополі, Чернівцях, Хмельницькому. Зараз тривають у Вінниці. Наступні тренінги заплановані в таких містах: Рівне, Луцьк, Ужгород та Івано-Франківськ.