«Померти, але тримати росіян», — медик та доброволець Роман Замрій в інтерв’ю Суспільне Хмельницький

«Померти, але тримати росіян», — медик та доброволець Роман Замрій в інтерв’ю Суспільне Хмельницький

9 жов. 2023

Батько трьох дітей, сімейний лікар, військовий — через руки Романа Замрія пройшло біля 700 поранених. Раніше він був начальником медичної служби окремого 34 батальйону, в липні 2023-го повернувся до дітей і роботи у Красилівській амбулаторії. Каже: то тільки на військовій службі він лікар Йода, у цивільному житті так його не звуть. Своїми спогадами про бої та думками про Україну — поділився з глядачами Суспільне Хмельницький

Читайте також: Воюють за справедливість: добірка історій про військових різних національностей від команди Суспільного

«Я не міг не піти на війну, бо як міг захистити своїх дітей? І як я їм передам ту любов до України, ту любов до своєї гідності? І, власне, як я маю навчити тої гідності, справедливості, якщо я не покажу прикладом?» — каже Роман Замрій.

Діти, за словами Романа, не легко відпускали його у військо. Там, у зоні бойових дій, він хотів жити заради них. Каже: у війську всі роблять одну роботу і ця єдність дає шанс для перемоги.

Про свої найважчі бої за більш як два роки служби, у різні періоди російсько-української війни, згадує: 

«У грудні 2014-го січні 2015-го, коли ми були в Пісках під Донецьким аеропортом, було дуже тяжко, практично без сну. Можна сказати ще важче було тільки протягом 40 днів у Луганській області, (Гірське, Тошківка), коли тримали оборону. Нашим завдання було затримати час. Я так розумію, нашим завданням було померти, але тримати росіян, хоча б трошки, поки Україна збереться з силами і зупинить їх. Ми виконали завдання на відмінно, навіть з плюсом, тому що ми не тільки стримали, а ще й дехто вижив. Але це було дуже пекельно».

Війна не пробачає помилок, каже лікар, «вміти пройти до позицій на “нуль” і повернутись, і бути живим  це мистецтво, яким володіють не всі». А ще, на думку Романа Замрія, ми можемо перемогти, коли будемо разом, морально сильними і матимемо стійкий бойовий дух. Він згадує, як біля Тошківки рятував пораненого, який просив перев’язати його добре, так, щоб він прожив ще годину, в бою, поруч з товаришами.

«У війні не перемагають танки, літаки, артилерія, ракети — у війні перемагають люди, солдати, — упевнений медик. — Коли (у Тошківці, Гірському ред.) на три наші постріли міномета — шістсот прильотів, на одного нашого солдата — 20 російських, і ми тримали ту лінію оборони так, що вони не змогли її пробити в лоб, а оточили нас. Тільки оточенням можна було перемогти нас».

Хто оберігав лікаря Йоду, про Бога і музику в своєму житті, про медика Шураві, якому до пенсії залишалося три місяці, а він відмовився від реабілітаційної відпустки і згодом зник безвісти, про врятовані життя і смерті на руках; чому розчарувався в людях та що переосмислив у житті; чому знімав відео для соцмереж та як повернувся до цивільної лікарської практики; що демотивує солдат і чи повернеться лікар Йода у свій підрозділ — дивіться у відео.

Читайте також: Історії вересня, які найбільше переглядали на ютуб-каналах місцевих команд Суспільного

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.