Суспільне Хмельницький покаже документальний фільм про батальйон ветеранів-морпіхів «Штурм»

Суспільне Хмельницький покаже документальний фільм про батальйон ветеранів-морпіхів «Штурм»

7 лис. 2023

Документальний фільм «Штурм» про батальйон ветеранів-морпіхів та його комбата Юрія на замовлення Суспільного Мовлення зняла команда ТОВ «Знімальний Цех Артура Якубова».  Прем’єра документального фільму відбудеться на платформах Суспільного:

«Штурм» — це історія про те, як добровольче об’єднання переросло в справжній батальйон морської піхоти та отримало офіційний номер військової частини. Хоча в ТРО й немає спецпідрозділів, проте неофіційно «Штурм» вважається саме таким: більшість його бійців у минулому професійні спецпризначенці.

Колишні морпіхи з позивними «Юг» та «Штурм» почали збирати побратимів, друзів і волонтерів у перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну: вже за кілька днів було понад сто бійців. Майбутній батальйон «Штурм» отримав назву за позивним командира. Більшість бійців мали військовий досвід у минулому: ветерани спеціальних операцій та учасники АТО. Добровольчий батальйон став на захист Києва на одній із ділянок. 

«Воювали й працювали ми малими розвідувальними групами по 20-25 бійців. Ми працювали по колонах, опірним пунктам, штабам і складам.  Старалися по максимуму зробити так, щоб порушити їхню логістику й знекровити підрозділи їхніх військових частин. Таким чином ми виснажували ворога», – розповідає командир батальйону з позивним «Штурм».

Весною 2022 року батальйон воював на півночі Київської та Чернігівської областей, брали участь у зачистці Ірпінського парку.

«Наші групи працювали на Півночі й Сході, заходили в тил ворога, знищували колони з технікою, боєприпасами, пальним, продуктами харчування. Там здобули й перші трофеї, «віджали» КамАЗ повний ракет «Ураган», – згадує перші тижні війни військовий із позивним «Юг».

Читайте також: «Українські медіа, ставлення та довіра 2023 р.» — результати дослідження 

Під час зйомок герої фільму продовжували служити “на нулі”, дехто отримав поранення, через що переривався знімальний період. Батальйон виконував завдання на різних ділянках фронту, зокрема, під Кремінною, й одним із останніх виходив із Бахмуту.

У документальній стрічці автори показують історії військових і їхніх родин – те, як змінилося їхнє життя, чим живе батальйон, як командиру вдається буквально на годину вперше з початку війни побачитися з дружиною й маленькою донькою. Одна з важливих ліній фільму – роль волонтерів, які постійно допомагають військовим: влаштовують аукціони, щоб забезпечити великими й малими дуже потрібними речами.

Команда Артура Якубова з 2014 року працює над документальними фільмами, що розповідають про захисників України. 

«Герої стрічки "Штурм" для нас не є чужими. В батальйоні служать і командують близькі нам по духу люди, котрі ще з початку агресії росії 2014 року захищали нашу країну, але в силу різних причин, переважно тяжких поранень, були комісовані. І ось зараз знову вони взяли до рук зброю й продовжили шлях боротьби. А ми цей шлях показуємо в стрічці. Взагалі, історії наших захисників – це надихаючий приклад для всієї країни, тому важливість фільмів про українських захисників важко переоцінити. Сподіваюсь, якомога більше кінорозповідей про героїв наших славетних Сил Оборони будуть з’являтися на екранах країни», – відзначає режисер Артур Якубов.

Творча команда: 

Режисер та автор сценарію —  Артур Якубов;

Оператор-постановник —  Володимир Моргунов;

Композитор — Юрій Плавко.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.