Токшоу «Голос Громад» на Суспільному — перший випуск з Одещини

Токшоу «Голос Громад» на Суспільному — перший випуск з Одещини

14 лис. 2023

16 листопада о 17:00 на місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Хмельницький, і 17 листопада о 17:00 на Суспільне Новини дивіться перший випуск телевізійного токшоу «Голос Громад» про виклики, досвід та успіхи громад України. Всього заплановано п’ять програм із п’яти громад, які цієї осені відвідали команди Суспільного в межах розбудови мережі гіперлокальних кореспондентів Суспільного.  

У першому випуску токшоу дискутували про раціональне використання бюджетних коштів. Зйомки відбулись у Чорноморську на Одещині.

«В Одесі кілька місяців тривають мітинги стосовно нераціональних розтрат бюджету й тендерів, які, на думку протестувальників, не мають сенсу. Це важлива та чутлива тема зараз, тож ми не могли лишити її без уваги. Гостей для дискусії підбирали так, щоб представленими були всі сторони. На жаль, місцева влада, ОВА, обрала уникнути обговорення», — зазначає шеф-редакторка Суспільне Одеса та південного хабу Суспільного Діана Зубар.

До розмови запросили:

  • юриста й адвоката Євгена Іванченка;
  • громадського діяча, учасника пікетів проти недоцільного використання коштів Олександра Прохорова
  • заступника директора Одеського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Ямкового;
  • директорку Одеського театру юного глядача Оксану Бурлай-Пітерову.

Третя область за кількістю корупційних правопорушень нині Одещина. До повномасштабного вторгнення, згідно зі статистикою НАЗК, область була на одну сходинку нижче. Чому після початку повномасштабної війни ситуація змінилася — разом із запрошеними гостями з’ясовували ведучі дискусій на Суспільному Світлана Стеценко та Віктор Дяченко.

«Тема розподілу коштів місцевих бюджетів зараз дуже актуальна. Відчуваємо запит суспільства на пошук рішення. Адже усім нам найважливішою зараз є перемога. Тож маємо підтримувати наші Збройні сили. Ба більше, громада не лише має право контролювати розподіл цих коштів, а й повинна, — коментує ведуча спеціальних проєктів команди регіонального мовлення Суспільного Світлана Стеценко. — Наша редакторська група в Києві та місцева команда Одеси готували цю тему дуже ретельно. Уся підготовка тривала дистанційно. А вже під час запису зі спікерами на локації ми знайшли цікаві кейси, цілком актуальні для будь-якого регіону в умовах повномасштабної війни. Дискусію розпалили настільки, що після завершення запису, ніхто з гостей не пішов зі знімального майданчика одразу. Ми ще якийсь час продовжували дискутувати зі спікерами».

«Після запису розмови я вкотре впевнився у думці: українцям не варто ділитися на жертв та нападників. Обидві позиції — програшні для нашої нації. Адже корінь усіх претензій до витрат місцевого бюджету в їхній раціональності. І це стосується усієї України, — переконаний ведучий спеціальних проєктів команди регіонального мовлення Суспільного Віктор Дяченко. — Впадання влади у позицію жертви, якій не дозволяють робити добрі справи — хибна. Все, що необхідно для уникнення криз, — якісно і прозоро комунікувати з громадськістю. Під час запису ми дійсно створили майданчик для діалогу і вірю, що зроблені учасниками висновки стануть кроком для розв’язання проблем у різних громадах».

Читайте також: Перша група курсу мультимедійної журналістики для гіперлокальних кореспондентів розпочала навчання

До наповнення програми долучились команди Суспільне Одеса, Суспільне Житомир, Суспільне Львів, Суспільне Дніпро та Суспільне Івано-Франківськ. У своїх сюжетах вони розповіли про успішні кейси використання бюджетних коштів у громадах та корупційні скандали у своїх областях.

Регіональна команда Суспільного Мовлення знімала дискусію про розподіл коштів місцевих бюджетів у Палаці культури і мистецтв Чорноморська за участі операторів та звукорежисера Суспільне Одеса. Також до роботи долучилася інженерно-господарська служба філії, зокрема менеджер Назарій Максимчук.  

«Формат виїзної студії нам добре знайомий і відпрацьований технічно. Ми мали такий досвід вже і під час війни, адже саме наша філія опрацьовувала “пілот” токшоу для гіперлокальної мережі, тоді ми відзняли дискусію про українське виноробство в умовах війни, — розповідає продюсерка з виробництва Суспільне Одеса та південного хабу Суспільного Олена Кваша. — Тож запис у Чорноморську ми відпрацювали за зрозумілою технологічною картою, але в більш напружених з точки зору безпеки умовах. Локацію обирали так, щоб було сховище — це було обов’язковою умовою. У роботі нам сприяло керівництво місцевого самоврядування Чорноморська, адміністрація Палацу культури і мистецтв міста. Очевидно, що обрана для дискусії тема надзвичайно актуальна, зараз по всій країні відбуваються акції за раціональне використання бюджетних коштів».

Головний режисер проєкту — Сергій Жулін, режисер монтажу — Тарас Романик, від Суспільне Одеса над відео працювали Дмитро БондаренкоЄвген ВойтенкоСергій РоманенкоПавло Бондаренко. Шеф-редакторка виїзних студій — Ольга Кутишенко.

Нагадаємо, у жовтні-листопаді 2023 року відбулися зустрічі з Суспільним у громадах у межах проєкту розбудови мережі гіперлокальних журналістів України. Суспільне відвідало 32 громади Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини. Охочі стати журналістами мали можливість спробувати свої сили у відборі на участь у безоплатному навчанні мультимедійної журналістики. Перша група почала заняття 13 листопада.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: