Різдвяний проєкт «Колядки з бомбосховищ»: Суспільне Хмельницький

Різдвяний проєкт «Колядки з бомбосховищ»: Суспільне Хмельницький

22 гру. 2023

Суспільне Мовлення представляє зворушливий проєкт до Різдва Христового та Нового року — «Колядки з бомбосховищ». Діти та дорослі з різних куточків України заспівали різдвяних пісень у сховищах, де вони проводять багато часу через російські обстріли. У Хмельницькому в проєкті взяв участь дитячий фольклорний гурт «Ладосвіти» Хмельницької музичної школи № 2.

24 та 25 грудня відео з колядками виходитимуть на місцевих каналах Суспільного, зокрема Суспільне Хмельницький, та каналі Суспільне Новини у «Суспільне. Спротив» і між основними програмами. 30 і 31 грудня — глядачі побачать у телеефірі щедрівки із цього з циклу.

Читайте також: Різдвяні богослужіння на телеканалах Суспільного

«Проєкт “Колядки з бомбосховищ” — метафорична історія про Різдво і війну. Ми не знаємо, де і коли нас застане чергова атака росіян та тривога. Це може бути вночі, за годину, або прямо зараз, коли хтось читає цю публікацію. Це може бути у різдвяний вечір, коли світ, далекий від росії, святкує, як завжди — у затишному колі близьких та рідних, а українці мусять спуститися до бомбосховищ, — розповідає координатора проєкту, продюсерка з виробництва Суспільне Чернігів Ольга Конопацька-Плехова. — Нас надихнули на створення цього проєкту відео, на яких українські діти під час повітряних тривог навчаються, танцюють та співають у бомбосховищах. І вони заспівають колядки та щедрівки, як і завжди, навіть якщо через війну доведеться робити це в бомбосховищі».

Зйомки відбувалися у реальних бомбосховищах, куди спускаються в укриття під час обстрілів. 

 

«Колядку “Ой ясна-красна калина в лузі”, яку співали діти,  записали в експедиції у селі Моломолинці Хмельницького району Хмельницької області. Керівниця гурту Ірина Телюх разом з учнями під час літніх канікул їздить селами області, спілкуються із старожилами та записують обрядові пісні, розповіла журналістка Суспільне Хмельницький Наталія Паляниця. — А локацію для зйомок різдвяного проєкту знайшли одразу. Колись під час однієї з повітряних тривог знімальна група переховувалась у бомбосховищі обласного художнього музею. Місце з арками та власною атмосферою запам’яталось».

Колядку в Хмельницькому бомбосховищі знімали відеооператори Дем’ян Цегольник та Олександр Горішевський, режисер монтажу Олександр Крентовський, авторка ролика Наталія Паляниця, редактор проєкту Григорій Карякін.

Також  «Колядки з бомбосховищ» заспівали у Черкасах, Львові, Чернігові, Тернополі, Полтаві, Рівному, Житомирі, на Волині, у Кропивницькому, Вінниці, Чернівцях та Івано-Франківську. Відео проєкту опублікують і на ютуб-каналах Суспільного у цих регіонах. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: