ЄМС заявила, що суспільні мовники — лідери з дотримання гендерного балансу

ЄМС заявила, що суспільні мовники — лідери з дотримання гендерного балансу

23 бер. 2020

Європейська мовна спілка, членом якої також є UA: Суспільне мовлення, провела дослідження й опублікувала звіт на тему «Гендерна рівність та суспільний мовник». Організація розглянула, на що впливає концепція гендерного балансу в роботі медіа.

У ЄМС наголошують, що нині гендерна рівність стала важливим аспектом діяльності медіаіндустрії. Водночас позиція медіаорганізацій щодо балансу чоловіків і жінок простежується:

  • на екрані: у контексті репрезентації образу жінки;
  • поза екраном: гендерний баланс у штаті, однакові кар’єрні можливості й ставлення до працівників незалежно від статі.

ЄМС зазначає, що суспільні мовники є лідерами з дотримання гендерного балансу. Фахівчинь у їхньому штаті — 45%, тимчасом як у приватних медіакомпаніях Європи їх усього 38%.

Наразі 111 000 жінок працюють у європейських суспільних мовниках. Ця цифра зросла на 3,3% в період із 2014 до 2019 року.

Відсоток жінок на керівних посадах у суспільних мовниках — 27%. Дослідники порівнюють ці цифри з 9% у приватних компаніях на посадах членкинь правління та 8% на позиціях виконавчих директорок.

Суспільні мовники мають важливе значення в заохоченні до гендерної рівності й прагненні до створення гендерно збалансованого робочого простору.

«Баланс робить діловий світ кращим», — зазначено у звіті ЄМС.

До слова, Європейська мовна спілка створила посібник із питань гендерної рівності для суспільних мовників, у якому висвітлено стратегії, які використовують медіаорганізації для дотримання гендерного балансу.

Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) — найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема «Євробачення», а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» й інших світових подій.

Український суспільний мовник — телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення — є членом організації.