Про що згадують лише перед виборами: UA: ПОДІЛЛЯ розбирає «вічні» проблеми регіону

Про що згадують лише перед виборами: UA: ПОДІЛЛЯ розбирає «вічні» проблеми регіону

6 жов. 2020

Напередодні виборів Суспільний мовник у марафоні «Місцеві» розповідає про проблеми, котрі має вирішувати місцева влада, яку громадяни обиратимуть 25 жовтня.

З вересня журналісти Суспільного Поділля готують історії про локальні проблеми —  реальні потреби людей, провали й успішні способи їх розв’язання. Найкращі з регіональних сюжетів потрапляють до міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному»«Суспільної студії» на UA: ПЕРШИЙ та дискусійних програм на UA: Українське радіо, де про них дізнається вся країна.

«Цей проєкт назрів логічно. Коли у програмах кандидатів на місцевих виборах ми чуємо чи читаємо про якісь загальні, одвічні проблеми, які притаманні кожному куточку України, то Суспільне вирішило поглянути на ці речі локально та конкретно: що потрібно робити, аби було по-іншому. Сім тижнів, до самих місцевих виборів, ми говоримо про проблеми, якими насправді живуть люди в регіонах і як, виявляється, можна вирішувати на місцевому рівні, не чекаючи політичних рішень. Кожного тижня ми говоримо про конкретну тему: безпеку, ЖКГ, інфраструктуру, освіту тощо», — розповідає шефредактор новин Суспільного Поділля Григорій Карякін.

Одна з історія, про яку  новинарі зробили сюжет — це історія про нестачу питної води в одному з сіл у Новоушицькому районі. Води у колодязях фактично немає. Люди вже 10 років вимушені або їхати у пошуках води для власних потреб та догляду за худобою за 15-20 кілометрів від дому. Або робити запас води у величезні пластикові діжки замовляючи їх у підприємливих людей з інших населених пунктів.

«Вже в процесі зйомок ми з’ясували, що на Хмельниччині підземні води використовуються менше ніж на половину. А у самому селі, яке потерпає без води, достатньо лише провести водогін, розмови про будівництво якого точаться на місцевому рівні не один рік. Тобто, від рішень чинів десь далеко, зверх, у вирішення цього питання не залежить. І таких історій чимало. Як будівництво інклюзивних дитячих майданчиків для дітей з інвалідністю чи заборона хаотичного будівництва, що призвело до зсуву грунту на майданчику, де стоїть багатоповерхівка у Хмельницького… Все це можна вирішити на місцях. Десь потрібна ініціатива людей, а десь просто елементарне виконання обов’язків місцевої влади», — додає Григорій Карякін.

 

Команда проєкту визначила 7 найболючіших проблем регіонів, із якими має боротися місцева влада: медицина, інфраструктура, екологія, ЖКГ, освіта, безпека та фінанси. 

«Подивіться матеріали цього проєкту. Чи багато ситуацій будуть незнайомими для вас? Проблеми всюди ті самі. Принаймні схожі. І кожна має шляхи вирішення. Звісно, десь із цим упоралися, і це добре. А десь — із року в рік, від виборів до виборів відкладають, жаліються, кивають на столицю. Це можливість для людей бачити перед очима не лише яскраві передвиборчі бігборди з обіцянками. Це можливість проаналізувати, подумати, зробити висновки. І зрозуміти, зокрема, що вони самі можуть зробити», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

Читайте також: Портрет українського життя — підбірки проблем, із якими живуть регіони від виборів до виборів на Суспільне Новини

З добіркою хмельницьких історій можна ознайомитися онлайн: на ютуб-каналі Суспільного Поділля.