«Гендерні окуляри» — про проблеми дискримінації та гендерної нерівності на Суспільному

«Гендерні окуляри» — про проблеми дискримінації та гендерної нерівності на Суспільному

1 кві. 2021

З 10 квітня щосуботи о 13:05 на UA: ПОДІЛЛЯ виходитиме інформаційно-просвітницький проєкт «Гендерні окуляри». Проєкт для Одеської філії Суспільного відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» восени 2019 року. Він був запропонований для грантового фінансування спільно з міжнародними партнерами Суспільного та реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також: На конкурсі «Створюй із Суспільним» для реалізації у 2021 відібрали 29 проєктів, ще 39 — у довгому списку

Глядачі побачать 12 серій проєкту. Він має на меті розкрити теми гендерної рівності. В Україні криміналізовано домашнє насильство, скасовано список заборонених професій для жінок та все ж проблема гендерної нерівності досі існує. Герої проєкту з Одеського та Івано-Франківського регіонів. Вони продемонструють наявні проблеми й запропонують шляхи їх вирішення.

Керівниця та авторка проєкту Зоряна Безпалько розповідає, як під час роботи над проєктом команда помітила, що стереотипне мислення та побутова дискримінація часто непомітні й сприймаються за норму.

«У проєкті “Гендерні окуляри” розповідаємо про прояви сексизму, обмеження у правах представників ЛГБТ-спільноти, упереджене ставлення до людей з інвалідністю та ярлики суспільства. Хочемо, аби кожен глядач одягнув “гендерні окуляри” та побачив проблеми, які досі існують», — зазначає Зоряна Безпалько.

 

Оператор-монтажер проєкту Сергій Мукаєлянц зазначив, що у таких проєктах йому завжди подобаються щирі емоції героїв. Це можливість зануриться в інший світ, подивитися на все очима героя. 

«Багато в чому тематика передачі була мені близька, точніше спочатку ті проблеми, які є в нашому суспільстві, не були моїм болем. Але переживаючи разом з героями проблеми нетолерантності, нерівності й дискримінації, починаєш замислюватися, переосмислювати власні стереотипні уявлення. Не знаю, наскільки проєкт розширить горизонти глядачів, але на знімальну групу він точно вплинув», — підкреслив Сергій Мукаєлянц.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Дивитись Суспільне UA: ПОДІЛЛЯ можна в ефірі та онлайн на сайті філії.  Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: