«По-сусідськи з Дністром» — міжрегіональний радіопроєкт команди Суспільного

«По-сусідськи з Дністром» — міжрегіональний радіопроєкт команди Суспільного

2 лис. 2021

3  листопада о 12:10 стартує суспільно-політична програма «По-сусідськи з Дністром» про туристичний потенціал і розвиток Дністровського каньйону. Програма виходитиме щосереди в радіоефірі Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької філій Суспільного.

Читайте також: «Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного в регіонах до 9 листопада

Журналісти Суспільного аналізуватимуть у проєкті екологічні проблеми річки Дністер, розвиток інфраструктури придністерських територіальних громад, залучення інвестицій у розбудову сіл та зеленого туризму. Це ефірна розмова про причини й наслідки усіх процесів, пов’язаних з Дністром та прибережною смугою ріки. 

«Ця історія унікальна тим, що громади чотирьох областей об’єдналися спільною ініціативою. Йдеться про системність і перспективність щодо аналізу й вирішення проблем, чи викликів, пов’язаних із Дністром і прибережною смугою річки . А це широкий спектр питань. Ми ж лише підтримуємо таку ініціативу, переводячи дискурс в публічну площину. Так би мовити, об’єднуємося аналогічно в інформаційному просторі», — розповіла продюсерка Суспільного Поділля Любов Тімкова 

«Впродовж шести тижнів із запрошеними експертами у студію ми будемо обговорювати, як розвивати туристичний потенціал Дністровського каньйону: як створити конкурентно здатний туристичний продукт, залучити гроші у громади, розвивати зелений туризм, побудувати комфортну для відпочинку інфраструктуру. Для нас це досить новий досвід. Цікаво буде працювати разом із колегам з інших філій і освоювати нові форми роботи», розповіла редакторка Українського радіо Поділля Інна Ніколаєва.

Читайте також: Радіодиктант єдності, або Чому сьогодні модно писати грамотно

Кожна команда готує найцікавіші та найактуальніші теми для спецпроєкту. Жителі чотирьох регіонів України, поєднаних рікою Дністер, мають спільні виклики та проблеми.

«На що розраховувати громадам стосовно кваліфікованих кадрів, екскурсоводів та гідів? Як людей на місцях підтримуватиме влада? Врешті — що робити із проблемною інфраструктурою, коли до річки не під’їхати, бо немає якісної дороги. Чи варто ризикувати власникам та власницям зелених садиб? Назбиралося запитань чи не так? На них та багато інших спробуємо знайти відповідь у спільному радійному проєкті “По-сусідськи з Дністром”», розповіла керівниця Українського радіо Буковина Інна Стефанець.

«В телефонній розмові директор КП «Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. Сергія Дідича» Михайло Ковтун сказав: “Ставимо завдання ідентифікувати іншу дестинацію, де також можна відпочивати і яку варто розвивати на Івано-Франківщині. Це Дністер”. Радіожурналісти Українського радіо Карпати, долучаючись до проєкту, підтримують позицію Михайла Ковтуна і будуть популяризувати Дністер як мальовничу місцевість зі значним рекреаційним потенціалом і можливостями для громад», — розповіла авторка і ведуча проєктів на Українському радіо Карпати Світлана Усатюк.

«Команда Українського радіо Тернопіль долучається до проєкту "По-сусідському з Дністром", оскільки на Тернопільщині маємо дуже мальовничі куточки Дністра, - переконана керівниця Українського радіо Тернопіль Наталка Колтун. Тут розвивають не тільки традиційні бази відпочинку, але й пропонують сплави Дністром, зелений туризм, мандрівки на катері, неподалік розташовані унікальні печери, серед яких єдиний в Україні музей-печера "Вертеба". Це унікальні травертинові скелі, розкішні краєвиди, руїни Червоногородського замку. Як розвивають туристичні маршрути і чим примітна тернопільська частина Дністра, ми з колегами і фахівцями розповідатимемо упродовж шести тижнів в ефірі Українського радіо».

 

Такі міжрегіональні проєкти — не новинка для команди Українського радіо. Раніше журналісти Суспільного розпочали виготовляти проєкти «Після фронту» та «Українською — вільно». 

«Завдання журналістів регіональних редакцій — не лише створити якісний, збалансований та цікавий міжрегіональний проєкт, а й привернути увагу до віддалених містечок та громад довкола Дністра, познайомити з ними слухачів, які не бували у цій місцевості. Власне, сила Суспільного — у нашій можливості розповідати локальні історії на всеукраїнському рівні», — розповіла виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько.

Нагадаємо, Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо України із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів.

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії