«Покоління Золотої Алеї» –  Суспільне Поділля презентувало фільм про людей, які працюють на ринку

«Покоління Золотої Алеї» – Суспільне Поділля презентувало фільм про людей, які працюють на ринку

15 лис. 2021

11  листопада команда Суспільне Поділля організувала передпоказ «Покоління Золотої Алеї» про зародження ринкових відносин в Україні на прикладі Хмельницького ринку, про народження підприємців як соціальної групи. 

Творці стрічки прагнули показати формування цінностей в 90 – роки та їхнього переосмислення із зародженням ринкової економіки на прикладі покоління, працевлаштованому на речовому ринку. 

Проект розповідає ту історію обласного центру, що стала для міста своєрідною точкою відліку. Майже чверть століття ринок є своєрідною візитівкою Хмельницького. Це мінімодель зародження і розвитку нових для пострадянських країн відносин. Містяни впізнаватимуть в героях себе, своїх рідних. Архівні кадри та спогади покликані відродити відчуття причетності до громади та покоління.

В основу лягають історії трьох людей, в житті яких ринок зіграв ключову роль. Історії Сергія Самойленка, Наталії Багрій, Алли Менарсланової вплітаються в ретроспективну та нинішню історію ринку та показують еволюцію цінностей та становлення ринкових відносин.   

«Показати становлення підприємництва як соціальної верстви через людино центричний вимір – така концепція документального проєкту “Покоління Золотої алеї”. На початок нульових у Хмельницькому сформувався один із найбільших ринків Східної Європи. Одним із чинників стало вигідне географічне розташування міста. Але визначальним – мотивація самих містян шукати себе в нових соціальних реаліях постперебудовчого періоду. Так формувався новий суспільний прошарок – підприємництво. І ця нова для радянської людини професійна роль вимагала ненормованого робочого часу, вміння самому приймати рішення, ризикувати. Саме про це і наш проєкт – про формування цілого покоління підприємництва, яке виросло із хмельницького оптово-роздрібного ринку», прокоментувала продюсерка Суспільного Поділля Любов Тімкова.

Любов Тімкова розповідає, що команда Суспільного Поділля мала на меті зробити передпоказ саме цього проєкту масштабним, бо  кожен хмельничанин має в своєму словнику історій кілька цікавих епізодів, пов’язаних з ринком: або працює там, або трудовий стаж так починався, або через зайнятість рідних і знайомих. Тому, каже продюсерка, в планах – вивести проєкт на широкий екран Хмельницьких кінотеатрів. 

«В умовах карантинних обмежень ми зібрали людей, які трудилися над фільмом, та тих, хто був задіяний в проєкті. Зустріч, зізнаюся, вийшла наче добрих знайомих, котрі лише бачаться рідко – і ностальгували, і про сьогодення поговорили, і навіть пропозиціями поділилися», додала Любов Тімкова.

Читайте також: «По-сусідськи з Дністром» — міжрегіональний радіопроєкт команди Суспільного

 Світлана Русіна, режисерка фільму та представниця хмельницького продакшену «Наголос», який є виконавцем робіт на фільмом, розповідає: «Ми спробували бути на одній хвилі з ринком. Далеко не одразу це вийшло. Освоїлися з оператором в його лабіринтах, призвичаїлися до темпоритму. Пили базарну каву, їли базарну їжу, спілкувалися з підприємцями і покупцями. Ми показали ринок через історії людей. Для когось він став лише трампліном для початку чогось іншого в житті, для когось - поштовхом для створення нових бізнес-проєктів. Хтось втратив на ринку здоров’я, а хтось полюбив роботу тут настільки, що вже не уявляє без неї свого життя. Вважаю, у нас вийшла чесна оповідь без перекосів, без нав’язування. Вірю, що цей фільм нікого не залишить байдужим».

Фільм «Покоління Золотої Алеї» побачать невдовзі телеглядачі усіх регіональних каналів Суспільного. Стежте за нашими анонсами на платформах Суспільного Поділля. 

Регіональні суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Щоб дізнатися більше про роботу Суспільного мовника Поділля стежте за нашими новинами на сайті філії, оперативну інформацію про події Хмельниччини шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.