Як коректно розповідати про людей з інвалідністю – журналісти Суспільного відвідали онлайн-тренінг

Як коректно розповідати про людей з інвалідністю – журналісти Суспільного відвідали онлайн-тренінг

16 гру. 2021

16 грудня журналісти Суспільне Поділля та Суспільне Тернопіль разом зі тренерками — представницею ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист» Марією Нікітіною та перекладачкою жестової мови Ольгою Рибак — обговорили, як коректно розповідати про людей з інвалідністю.

Марія Нікітіна переконана, що при комунікації важливо насамперед бачити людину, а не її інвалідність. Такий підхід дає можливість розгледіти талант, професію, навички чи почуття гумору без ширми із стереотипів та міфів.

«Якщо в чомусь сумніваєтесь — покладіться на здоровий глузд. Якщо не знаєте, що робити, — спитайте свого співрозмовника. Не бійтеся жартувати. Ставтеся до іншої людини, як до себе. Поважайте її, і все буде гаразд» каже спікерка, перекладачка жестової мови, Ольга Рибак.

Зустріч відбулася у форматі онлайн, а після виступів спікерок журналісти ставили питання, ділитися випадками із робочих буднів.

 «Зустріч була дуже цінною для нас із колегами. Здавалось, що про коректні форми комунікації з людьми з інвалідністю та про людей з інвалідністю, все давно відомо. Та все не так. Особисті історії Марії Нікітіної дуже яскраво проілюстрували, як можна взаємодіяти ефективно, як розповідати про людей з інвалідністю без героїзації чи драматизації», — ділиться враженнями продюсерка Суспільне Тернопіль Зоряна Биндас.

 

«Як на мене, такі тренінги необхідно проводити зі всіма соціальними групами, котрі часто з’являються в публічному інформаційному просторі — посадовцями, вчителями, лікарями. І, звичайно ж, — з журналістами, котрі ретранслюють інформацію. Лише разом ми зможемо подолати стереотипи, які роками складалися в суспільстві. Толерантна комунікація, як на мене, це чи не найважливіша складова розвінчування міфів» коментує продюсерка Суспільне Поділля Любов Тімкова.

На основі тренінгу ми зібрали декілька правил комунікації із людьми, які мають інвалідність:

  • Не знічуйтесь, якщо випадково обмовилися («Побачимося», «Ви чули про це?», «Ходімо»). Бо діти з порушеннями зору бачать руками, з порушеннями опорно-рухового апарату — ходять.
  • Крісло колісне — це частина недоторканого простору. Спиратися чи виснути на інвалідному візку означає спиратися і виснути на його власнику.
  • Коли вас знайомлять з людиною з інвалідністю, звертайтеся прямо до неї, а не до того, хто її супроводжує, не до перекладача жестової мови.
  • Коли вас знайомлять з людиною з інвалідністю, цілком природно потиснути їй руку. Навіть той, кому важко рухати рукою, чи той, у кого протез, може потиснути руку — праву чи ліву — це припустимо.

Варто уникати:

  • Зайвого драматизму.
  • Збільшення емоційного забарвлення.
  • Робити упередженні висновки щодо майбутнього життя та можливостей людини.
  • Надмірного акцентування на порушеннях люди.

 

Неправильно

Правильно

Інвалід

 Людина з інвалідністю

Прикутий до візка, на колясці, на інвалідному візку

На кріслі колісному

Даун, аутист, «сонячна дитина»

Людина із синдромом Дауна, людина з аутизмом, дитина з аутизмом, дитина із синдромом Дауна

Сліпий, глухий

Людина з порушенням зору, слуху, здоров’я

Особливі діти, особливчики

Діти

Людина з обмеженими можливостями, інклюзивна людина

Людина з інвалідністю

Психічнохворий

Людина з ментальними порушеннями, людина із порушеннями психічного здоров’я

Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.