Суспільне покаже історії спортивних тренерів у проєкті «Переможці»

Суспільне покаже історії спортивних тренерів у проєкті «Переможці»

28 січ. 2022

30 січня на Суспільному стартує проєкт «Переможці» від команди із Запоріжжя. 12 історій про спортивних тренерів, які працюють у маленьких містечках та селах і не завдяки, а всупереч обставинам виховують переможців. Дивіться щонеділі о 19:15 на UA: ПОДІЛЛЯ та на всіх регіональних каналах Суспільного

«Переможці» — один із проєктів, який відібрали на відкритому конкурсі «Створюй з Суспільним» у довгий список. 

«Проєкт "Переможці" фокусується не просто на тренерах, а саме на тих, хто живе і працює в маленьких містечках Запорізької області. Це люди, які не лише виховують призерів та переможців, а й працюють з дітьми, яким насамперед треба вселити впевненість у власних силах, довести, що народитися в сільській місцевості — не означає поставити хрест на спортивній кар’єрі, що інвалідність — не привід здаватися тощо, —  говорить продюсерка Суспільне Запоріжжя Наталія Андреєва. — Це дуже різні особистості із дуже різними долями. У проєкті, мені здається, команді вдалося яскраво показати цей взаємозв’язок між характером тренера і перемогами його вихованців. Насправді всі ці 12 історій 一  дуже теплі й проникливі, вони надихають, змушують рефлексувати, боротися і, зрештою, перемагати».

Авторка проєкту Марія Шевченко каже, що для того, аби досягти сьогоднішніх спортивних результатів, герої її програми долають багато перепон, часто жертвують своїм часом чи здоров’ям, особистими вигодами заради здобутків інших. Це історії про повагу та підтримку.

«Ми звикли стежити за олімпіадами й міжнародними змаганнями, пропускаючи перші кроки спортсменів. А в наших реаліях чемпіони народжуються в сільських хатах, переобладнаних під спортзали. Діти тренуються на обладнанні, виготовленому вручну, інколи самими тренерами. І це не просто слова, а звичне життя Олексія Ненадова — тренера з важкої атлетики. Його історію ми покажемо першою», — розповіла Марія Шевченко

Шлях Олексія Ненадова до мрії вражає. Адже чоловік п’ять разів намагався потрапити на навчання до факультету фізичного виховання і врешті-решт у 59 років отримав диплом.  Сьогодні він тренує дітей у спортзалах, які обладнав на своєму подвір’ї. 

«У фільмах про спорт фокус уваги переважно тримається на спортсменах. Глядач стежить за тим, як герой йде до своєї мети і долає труднощі. Мені ж важливо було показати фундамент, на якому тримаються зірки спорту. Підсвітити фігуру тренера і дати глядачам розуміння, як виховуються переможці, — пояснює авторка проєкту. — Для мене як режисерки цінність проєкту 一 у справжності. Наші герої 一 люди, яких професійні камери знімали вперше. За короткий період нам вдалося пожити життям людей, які були в нас у кадрі. Найцінніші моменти ми змонтували у фільми, щоб глядач зміг побачити частинку історії, яка зовсім поряд».

Серед героїв проєкту — Костянтин Худолій — відеооператор із Дніпрорудного, який з 1992 року тренує дітей грати у шахи, виховує чемпіонів України. 

Олег Пенчук — тренер з боксу. Він не має на меті виховати олімпійських чемпіонів, але за допомогою спорту повертає людям упевненість. Тренер вважає, що дисциплінованість, яка тренується під час занять, допомагає і в інших сферах життя його учнів.

Ірина Приходько — тренерка зі стрільби з лука. Жінка призупинила кар’єру спортсменки, бо поєднувати роботу і виховання дитини виявилось неможливим. Щоб займатися справою життя, організувала бізнес. Бо спорт і досі потребує більше інвестицій, ніж приносить прибуток.

А історія тренера з дзюдо Андрія Бондарчука про те, як виховувати чемпіонів, не маючи   власного залу для тренувань. 

Чи не кожен із героїв проєкту колись мріяв про високі чемпіонські титули. Але життя склалося так, що не все вдалося. Зараз всі нереалізовані амбіції вони вкладають у своїх вихованців — саме про таких людей розкаже глядачам Суспільного проєкт «Переможці».

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення