Канадська місія спостерігачів за виборами в Україні завітала на “Поділля-Центр”

Канадська місія спостерігачів за виборами в Україні завітала на “Поділля-Центр”

25 бер. 2019

Протягом березня на Суспільному Поділля відбулися зустрічі продюсерки Хмельницької філії із офіційними спостерігачами від міжнародної неурядової організації «CANADEM», які працюють у Хмельницькій і Тернопільській областях.

Як проходила зустріч із спостерігачами та про що говорили розповіла продюсерка Суспільного на Хмельниччині Любов Тімкова.

“Це вже моя третя зустріч із представниками іноземних місій зі спостереження за виборами Президента 2019. Двічі мала розмову і з спостерігачами ОБСЄ Гельмутом Госером та Діджі Вільгельм. Пояснювала місію Суспільного мовника. Зокрема те, що Суспільне дає виборцю неупереджену та об’єктивну інформацію, аби той зробив власний свідомий вибір”.

Канадська Місія - це нейтральна і неупереджена місія зі спостереження за виборами, яку здійснює CANADEM, міжнародна неприбуткова організація, що займається просуванням демократії та міжнародного миру та безпеки. Мандат місії полягає у проведенні оцінки виборчого процесу під час чергових виборів Президента України. Місія оцінює виконання Україною зобов’язань ОБСЄ та інших міжнародних стандартів демократичних виборів, а також національного законодавства. Вона спостерігає, записує та звітує про свої висновки, не втручаючись і не перериваючи виборчі процеси. Канадська Місія не легітимізує виборчий процес і не підтверджує результатів виборів. Всі спостерігачі зобов’язані кодексом поведінки гарантувати, що вони дотримуються принципів міжнародного спостереження за виборами.

Канадська Місія оприлюднить попередній звіт після дня виборів в Україні, в якому надасть початкову оцінку виборчого процесу. Загальні висновки місії представлять в остаточному звіті наприкінці виборчого процесу, через кілька місяців. Остаточний звіт дозволить комісії надати рекомендації українській владі щодо покращення виборчих процесів у майбутньому.

Протягом березня спостерігачі Роман Мекc, Стефані Бевскі та Діджі Вільгельм, Гельмут Госер відвідали філію Суспільного Поділля, де говорили про виборчий процес на Хмельниччині, як його оцінюють журналісти Суспільного Поділля та роль ЗМІ у виборчому процесі.