Суспільний мовник Хмельниччини випустив радіопередачу про історію автокефалії у Кам’янці-Подільському

Суспільний мовник Хмельниччини випустив радіопередачу про історію автокефалії у Кам’янці-Подільському

7 тра. 2019

 

Хмельницька філія Суспільного мовника запустила радіопрограму «ТерраХмельниччина» щонеділі ввечері о 20:10.  Мета проекту полягає в тому, щоб познайомити слухачів Суспільного з історією, культурою та невідомими досі фактами про Поділля.

Дві програми «ТерраХмельниччина» присвячені автокефалії у Кам’янці-Подільському, авторкою яких є Алла Коломея,  керівниця творчої групи програм радіо. Про те чому програма є актуальною, авторка розповідає далі: «Коли Україна отримала Томос про автокефалію від Константинопольського патріарха, а московські пропагандисти почали  заявляти про неправомочність такого кроку, я відчула брак знань щодо історії православної церкви в Україні для повного власного розуміння сучасних подій».  

За словами Алли Коломеї, Надія Стеньгач, кандидат історичних наук, зібрала матеріал, який в доступній формі містив інформацію про усі основні етапи розбудови церкви в Україні, особливу увагу науковця звернула на абзац, де йшлося про окрему православну митрополію на Поділлі у XVII столітті з центром у Кам’янці-Подільському.

З інтерв’ю науковця Ігоря Скочеляса – історика, професора, проректора з наукової роботи Українського Католицького Університету у Львові, радіослухачі змогли дізнатися про історичні передумови та політичні події, що призвели до отримання автокефалії подільським православним духовенством.

«Ця історія є цікавою, вона пов’язана також із драматичними подіями української історії другої половини XVII століття доби «Руїни», внутрішнього поділу, боротьби за збереження української козацької держави, окупацією Поділля 1672 року турецькими військами і створення в межах Поділля окремої провінції у складі Османської імперії», – зазначив  Ігор Скочеляс.

Після того як турки залишили Кам’янець-Подільський у 1699 році, коли Поділля повернули до складу Речі Посполитої під польський контроль, тоді де-факто припинила своє існування Київська православна митрополія, але жодного офіційного документу, який би проголошував закриття Кам’янецької православної митрополії немає, але дефакто Поділля було повернено до Львівської православної єпархії, після того як Туреччина офіційно повернула Поділля Речі Посполитій.

«Тепер інформація, що досі обговорювалася  у вузькому колі зацікавлених істориків, стала доступною нашим радіослухачам – подолянам»,    розповідає авторка програми.

«Розкопувати такі речі – дуже важливо. Докопуватися. І поширювати. У цьому й суть відповідальної  просвітницької роботи Суспільного мовника. У наших радіо-телеефірах лише цього року вийшло кілька програм суспільно-політичного спрямування,  де розкривалася тема автокефалії Української православної церкви з вузьким фокусом на сьогодення православних громад краю. До розмови запрошуємо істориків, краєзнавців, представників духовенства. Окрім поширення таких матеріалів на всіх платформах Суспільного мовника, програми архівуємо. Тож до співпраці закликаємо і освітян та усіх зацікавлених, аби ті скористалися ними уже як джерелами інформації»,  – зазначила про важливість подібних проектів Любов Тімкова, продюсерка Хмельницької філії Суспільного.