Інформаційний день «Суспільне. Спротив»: Олександр Бодня та Леся Наконечна

Інформаційний день «Суспільне. Спротив»: Олександр Бодня та Леся Наконечна

5 тра. 2023

Команда Суспільне Ужгород працює над денним інформаційним ефіром всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив», що виходить щобудня з 12:00 до 16:00 на місцевих каналах Суспільного Мовлення, включно із Суспільне Крим, та на супутниковому телеканалі Суспільне Новини.

Про робочі будні та історії, які запам’яталися найбільше, розповідають ведучі студійних блоків інформаційного денного ефіру «Суспільне. Спротив» Олександр Бодня і Леся Наконечна

Читайте також: Виїзні теледискусії про виклики країни — на місцевих каналах Суспільного

Олександр Бодня

Народився та провів частину дитинства у наймальовничішій частині Закарпаття — Міжгірському районі. Згодом переїхав до Ужгорода, де здобув дві вищі освіти — журналіста і психолога. Перші телевізійні сюжети Олександра вийшли на обласному телебаченні — починав зі спортивної тематики. Працює на Суспільному з 2021 року.

«Зміг не тільки долучитися до команди у якісному медіа — Суспільному, а й отримав можливість взятися тут за цікаві мені проєкти. У “Суспільне. Спротив” інформуємо глядачів — простими словами про складне, виключно з достовірних джерел», — каже Олександр Бодня

Найцікавіше та найприємніше в роботі ведучого прямих ефірів, каже Олександр, — вести конструктивні розмови з людьми. 

«Задоволення приносять ситуації, коли ефірна година, яка розпочиналася з проблеми, закінчується її розв’язанням або виявленням перспектив її вирішення. Тоді розумієш, що робиш якісну журналістську роботу. Це виходить, коли працюємо командно, де кожен відіграє важливу роль, — переконаний ведучий, і додає: — Якби не той запал, який щодня демонструють колеги із Суспільне Ужгород, то не знаю, чи упорався б. Будь-які труднощі та виклики заохочують допомагати і розвиватися».

Читайте також: Інформаційний ранок «Суспільне. Спротив»: Тетяна Климчук, Юрій Чорнобривець

Прямі ефіри додали Олександру декілька нових звичок: «постійний моніторинг новин, дискусії у робочих чатах, робота з колегами над сценарієм, зав’язування краватки за 5 хвилин до ефіру, власне, сам ефір, та післяефірні обговорення з ідеями, пропозиціями та планами на наступний день. Потім — від вечірнього скролінгу новин поступово переходжу до ранкового, розбавляючи цей час сном».

Ведучий поділився історією, яка запам’яталася найбільше за час повномасштабної війни: «Закарпатська область стала однією з тих, де знайшли прихисток сотні тисяч вимушених переселенців. Перші дні повномасштабної війни у країні серед багатьох цивільних вирувала паніка. Черги на кордонах тягнулися кілометрами. Наші колеги з Суспільне Ужгород спілкувалися там із людьми. Особисто мене вразила бабуся з Ужгорода, яка наварила кави, напекла пиріжків і пішла пригощати людей у чергах. Маленький приклад того, як найважчі часи проявляють серед нас чудових людей»

Леся Наконечна

Родом із Тернопільщини. Повномасштабне вторгнення росії зустріла з сім’єю в Києві, згодом переїхала до Ужгорода. Мріяла працювати на Суспільному ще задовго до великої війни, і навіть подавалася на кастинг одного з проєктів центрального офісу мовника. Вирішила долучитися до команди Суспільне Ужгород, коли вже переїхала на Закарпаття.

Читайте також: Інформаційний ранок «Суспільне. Спротив»: Роман Свирида, Анастасія Бачук, Іванна Власюк

«Мені дуже подобається наша команда. Придивляюся до колег і від кожного черпаю щось для себе, але найбільше мене мотивує те, що я в час війни не сиджу осторонь, а працюю з інформацією», — каже Леся Наконечна.

Звичний робочий день Лесі складається з підготовки перед ефіром, обговорення тем, редагування сценарію, прямого ефіру. «Ще між годинами ефіру мої колеги можуть принести мені поїсти, якщо я не встигаю. Ця підтримка дуже цінна», — ділиться ведуча.

Найважче у роботі ведучої для Лесі — це давати раду емоціям, коли щодня спілкуєшся з людьми, які втратили рідних і зазнали горя. А найприємніше: 

«…коли після ефіру нам дякують. Наприклад, сестра Михайла Діанова Альона. Ми декілька разів вмикали її ще до того, як Михайла звільнили з полону. Навіть спілкувалися поза ефіром, а потім разом плакали, коли дізналися цю радісну новину».

Читайте також: Анна Черевата, Суспільне Запоріжжя: «Інформація, яку ти збираєш у зоні бойових дій, може “стріляти” не гірше за ворожі снаряди»

Робота журналіста дозволяє підіймати теми та розповідати історії, які за інших обставин могли б ніколи не бути почутими. 

«До нас звернулися військові, яким важко проходити військово-лікарську комісію, ми разом з колегами з інших філій зробили матеріали про це, присвятили частину ефірної розмови. Після цього на проблему звернув увагу уповноважений з прав людини. Також в ефірах ми піднімали проблеми із протезуванням військових. Так, ми не вирішуємо проблем героїв наших матеріалів, але ми можемо їх озвучувати і сприяти їх розв’язанню, і це важливо!» — переконана Леся.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00, з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне УжгородСуспільне Львів. Інтерв’ю та репортажі для проєкту від регіональної команди — на ютуб-каналах філій Суспільного. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.