Найдовший день. Дев’ять історій українських німців у боротьбі за Україну — в ефірі Суспільне Хмельницький

Найдовший день. Дев’ять історій українських німців у боротьбі за Україну — в ефірі Суспільне Хмельницький

26 тра. 2023

28 травня о 16:30 на місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Хмельницький, відбудеться прем’єра документального фільму «Найдовший день. Німці України під час війни», створеного за ініціативи Ради німців України та за фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини.

Документальний фільм починається зі спогадів героїв про те, як вони прожили перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну, що поділив їхнє життя на до та після. Стрічка розповідає, як спільнота українських німців консолідувала всі свої зусилля для порятунку України під час загарбницької війни з рф та пліч-о-пліч з іншими національними громадами й корінними народами невтомно працює на благо України.

«Найдовший день. Німці України під час війни» показує, як етнічні німці стали волонтерами, надають гуманітарну й соціальну допомогу, підтримують армію та переселенців, рятують безхатніх тварин з окупованих територій, відновлюють виробництво та підприємницьку діяльність задля спільної перемоги над ворогом.

«Цей фільм — спогад про той день, коли наше життя змінилося. Він відкриває внутрішню силу та незламний дух нашої спільноти у боротьбі за нашу незалежність та розкриває тему солідарності українських німців у найважчий час. Він не лише розповідає історії про 24 лютого 2022 року, а й показує героїв, які своїми діями змогли змінити хід подій. Це надзвичайно важливий фільм, що дарує нам натхнення та нагадує, що разом ми можемо пройти через будь-які випробування», — відзначив Володимир Лейсле, голова Ради німців України.

Героями фільму стали:

  • керівниця Німецького дому в Києві Людмила Коваленко-Шнайдер;
  • голова Товариства австрійсько-німецької культури у Чернівцях Інга Вітталь;
  • член Ради німців України та керівник Освітньо-аналітичного центру розвитку громад у Тернополі Максим Черкашин
  • керівниця Народного театру німецького танцю «Deutsche Quelle» в Києві Світлана Цех
  • пастор громад Німецької євангелічно-лютеранської церкви України в Одеській області та президент Синоду НЄЛЦУ Олександр Гросс
  • голова Міжнародного товариства німців України — Відергебурт у Житомирі Володимир Піньковський
  • виконавчий директор «СЕ Борднетце Україна» та член президії Ради німців України у Чернівцях Олександр Шламп
  • голова молодіжної організації «Німецька молодь Закарпаття» та заступниця міського голови Мукачева Юлія Тайпс
  • голова всеукраїнської організації «Німецька молодь в Україні» у Львові Діана Ліберт.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.

* Станом на 2022 рік, в Україні діє понад 100 громадських організацій, які об’єднують українських німців, для яких Україна — рідна земля.