Парад прем’єр на Суспільному до Дня Незалежності

Парад прем’єр на Суспільному до Дня Незалежності

23 сер. 2019

До 28-річчя незалежності України Суспільний мовник підготував спеціальний ефір, насичений прем’єрами.

Святковий ефір на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ та усіх регіональних телеканалах Суспільного розпочнеться о 9:25 спецпроєктом до Дня Незалежності, в межах якого глядачі побачать пряму трансляцію урочистостей з Хрещатика, включення з усіх куточків України, де в цей день відбуватимуться громадські акції, пробіги та флешмоби. До прямоефірної студії у цей день завітають відомі українці, причетні до святкування в цьому та минулих роках.

О 13:45 на глядачів UA: ПЕРШИЙ чекає прем’єра документального фільму «Мирний птах» виробництва UA: Суспільне мовлення. Стрічку зняла режисерка-документалістка, Народний Герой України Сніжана Потапчук. Фільм розповідає правдиву й водночас надзвичайну родинну історію Івана Старченка, що тісно переплітається із вторгненням Росії на Донбас та входом українських військових у Луганський аеропорт. Іван і його два сини працювали в Луганському аеропорту й попри заборону та погрози так званих ЛНРівців приймали на посадку українські військові літаки.

О 14:45 на Суспільному — прем’єра документального фільму власного виробництва «Військовий парад: ціна і цінності». Ідея створення цього фільму виникла через протиріччя щодо проведення військових парадів, які з’явилися в суспільстві останніми роками. Творці фільму розповідають про паради, що відбулися за час незалежності України: якими вони були, коли і хто їх проводив, а також скільки вони коштували.

О 15:35 — спеціальний випуск скетчкому «Бюджетники». У цей святковий день на телеканалі Суспільного мовлення UA: ПЕРШИЙ улюблені герої розважального скетчкому, як і всі українці, відзначатимуть День Незалежності України. Деяким працівникам бюджетних установ доведеться працювати позапланово, а хтось, як завжди, чергуватиме у вихідний, але в цей день дозволить собі трохи більше, бо все ж таки свято.

О 16:15 на глядачів Суспільного чекає український дитячий художній фільм «Іван Сила» режисера Віктора Андрієнка, знятий за книгою Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу». Стрічка розповідає незвичайну історію життя Івана Фірцака, який народився у 1899 році на Закарпатті. У 18 років він став артистом чехословацького цирку і побував у 64 країнах світу, дивуючи всіх своїми перемогами. За неймовірну силу він отримав прізвисько Іван Сила — Кротон. Іван Фірцак виграв чимало поєдинків з відомими борцями світу. Американська преса називала його найсильнішою людиною XX століття, а британська королева особисто вручила йому шолом і пояс, оздоблені золотом та діамантами. 1937 року в самому розквіті своєї слави він повернувся на Батьківщину. Стрічка «Іван Сила» отримала премію Лесі Українки у номінації «Найкращий фільм для дітей та юнацтва».

О 17:55 в ефірі UA: ПЕРШИЙ — телепрем’єра художнього фільму «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка. Головна героїня (грає Римма Зюбіна) мала чудову родину — коханого чоловіка й донечку. Але чоловік втратив роботу, донька підросла, власного заробітку героїні вкрай не вистачало, тож вона погодилася поїхати на заробітки до сонячної Італії. Події фільму розгортаються навколо її повернення на рідну Буковину. В очах героїні немає радості, а під грудьми б’ється маленьке серденько, однак вона повертається додому. Стрічка «Гніздо горлиці» була визнана найкращим українським повнометражним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі та отримала шість премій Національної кінопремії «Золота дзиґа», включаючи нагороди у номінаціях «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий актор у головній ролі» та «Найкраща акторка у головній ролі».

О 19:55 в ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ спецвипуск програми «Розсекречена історія». Спираючись на соціологічні дослідження впродовж 28 років незалежності України, автор та ведучий програми Олександр Зінченко разом з гостями студії з’ясують, як змінювалися українці за цей період. У програмі глядачі дізнаються, що об’єднує, а що роз’єднує наших співвітчизників, за що українці готові брати відповідальність і кому вони довіряють. Гостями святкового випуску стали учасник Несторівської групи Євген Глібовицький, культурологиня та генеральна директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта, соціолог Українського Католицького Університету Данило Судин та філософ і публіцист Євген Іхельсон.

О 21:30, одразу після випуску новин, глядачі побачать спецвипуск суспільно-політичного ток-шоу «Зворотний відлік». У День Незалежності в студії головної дискусії країни говоритимуть про 28-річний шлях України як самостійної держави, її поразки й перемоги.

Зауважимо, що всі події на Хмельниччині, приурочені до Дня Незалежності, UA: ПОДІЛЛЯ  висвітлюватиме в інформаційному випуску о 19:00 в прямому ефірі та на сторінці філії у мережі Фейсбук.