Існування Суспільного під загрозою через скорочення фінансування

Існування Суспільного під загрозою через скорочення фінансування

29 бер. 2020

Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Уряд готовий скоротити фінансування мовника на 480 млн грн через боротьбу з наслідками коронавірусу. Суспільний мовник усвідомлює всю складність ситуації, що спричинена пандемією COVID-19, та поділяє думку Кабінету Міністрів України щодо потреби перегляду видатків бюджету для подолання наслідків коронавірусу. Разом з тим саме у часи кризи Суспільне мовлення відіграє надважливу роль швидкого та об’єктивного інформування людей.

«Прем‘єр-міністр каже, що скасування Євробачення та Олімпійських ігор полегшать наслідки скорочення фінансування. Але математика не сходиться, бо на трансляцію цих подій Суспільне витрачає близько 40 млн грн, а бюджет планують урізати вдесятеро більше — на 480 млн грн. Це означає, що до кінця року НСТУ не доживе», — наголосив голова правління UA: Суспільне мовлення Зураб Аласанія.

Поза тим, рахунки Суспільного досі заблоковані через борг колишньої державної телекомпанії (НТКУ) в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз». Цей борг держава планує погасити з рахунків Суспільного. 

Так, за умови погашення боргу «Євроньюз» в 360 млн грн та скорочення фінансування на майже пів мільярда гривень, на діяльність Суспільного мовника залишається лише 860 млн грн. Таких коштів недостатньо навіть на «виживання» телерадіокомпанії, до складу якої входять 26 телеканалів, 28 радіостанцій, діджитал-платформи, хори й оркестри та Будинок Звукозапису.

Нагадаємо, Закон про Суспільне мовлення в Україні передбачає фінансування у розмірі не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік — 2,11 млрд грн. 

27 березня Суспільний мовник звернувся з відкритим листом до Кабінету Міністрів України. А організації нацспільнот та ЄС, США, Німеччина, Велика Британія, Швеція та Японія закликали зберегти повне фінансування телерадіокомпанії.