Чого не помічає глядач — про роботу команди розповіла редакторка  програми «Тема дня» Олена Кеменяш

Чого не помічає глядач — про роботу команди розповіла редакторка програми «Тема дня» Олена Кеменяш

22 чер. 2020

Про роботу «Теми дня», прямі ефіри, основні завдання та про те, чого не помічає глядач, розповідає головна редакторка суспільно- політичного напряму Суспільного Поділля Олена Кеменяш.

Для чого і для кого створювалася програма «Тема дня» на Суспільному? 

— «Тема дня» створювалась як альтернатива засиллю замовного медіапродукту і нав’язуванню чиїхось думок. Для глядачів, які прагнуть розумітись на процесах, що відбуваються, але не споживати інформацію в чиїйсь інтерпретації, а мати можливість самим аналізувати і робити висновки. Програма задумувалась і реалізовується як інтерактивна. Глядачі мають можливість долучатися до спілкування з експертами у студії наживо телефоном або у коментарях онлайн у ФБ 

Розкажіть трохи про свій робочий день. Чим він відрізняється від робочого дня новинарів? 

— Мені важко говорити про мій робочий день, бо він насправді постійно наш. Наш із Аллою Самойленко. Ми працюємо у «Темі дня» удвох. Разом генеруємо ідеї і шукаємо можливості для їх реалізації. Зрештою, етеримо. Оце вже робимо по черзі. Коли піднімаємось у студію на ефір, прощаємось з останніми з новинарів, які вже йдуть додому. У них активний робочий день починається дещо раніше. Відповідно, так і закінчується. Втім, Алла щоранку на роботі як штик! Незалежно від того чи вона етерить чи я. Вона у нас ще той жайворонок!

 

 Звідки береться «Тема дня»? 

— Наша програма – таке собі продовження і поглиблення топ-теми випуску новин. Ми запрошуємо у студію експертів, які можуть допомогти побачити тему під ширшим кутом, які знають нюанси й подробиці, які залишаються поза межами новинного сюжету.

«Тема дня» це суспільно-політична програма, а отже тісно переплетена з політиками області. Чи намагалися вони колись впливати на Вашу роботу? 

— Хіба раніше, коли ми тільки починали проєкт. Тоді, напевне, за старою звичкою подекуди намагались вмикати якісь важелі впливу. Але безуспішно. Тепер навіть спроб таких відвертих не пригадаю. Є, щоправда, низка місцевих (і не тільки місцевих) політиків, які так і заявляють: «Мені простіше заплатити там, де запитають те, що мені треба і покажуть так, як мені треба. Нащо мені ваше Суспільне». Вони не приходять на ефіри і навіть на коментарі у них ніколи немає часу. Але таких дедалі менше.

Чи бувало таке, що хтось із запрошених гостей не приходив не попередивши завчасно? Як вирівнювали баланс думок, щоб не перетворювати програму на піар одного гостя? 

— Траплялось. На щастя, лічені рази. Було таке, що експерт «застряг» у заторі через ремонт дороги, то виводили його у студію телефоном. Бувало, що розраховували на начальника управління, а той присилав заступника начальника одного з відділів – який не несе відповідальності за прийняті рішення. І розмова виходила не та… Загалом, навіть коли спікер у студії один, то на те є ведучий, щоб попередити і скоригувати ситуацію, якщо вона набуває ознак піару. І, звісно, використовуємо додаткові коментарі, включення скайпом, телефоном для збалансованості думок.

Чи була така «Тема дня», яка запам’яталася Вам надовго? Розкажіть, як журналісти «Теми дня» співпрацюють з новинарям? 

  — Не знаю, як вони із нами, але ми з ними — із задоволенням. Намагаємося запланувати і спрогнозувати (хоча б на наступний день) що може бути топ-темою. Вдається не завжди. Коли щось трапляється вночі чи вранці – корегуємо плани, змінюємо теми, перепрошуємо в одних і запрошуємо інших. На жаль, експертів у нас не так багато.

Чи змінилася робота команди «Теми дня» в період карантину? 

 —  Змінилась. Працювали так: у котрої ефір – на робочому місці, інша – дистанційно. Подекуди практикували повністю ефіри скайпом. Але здебільшого, аби дотримуватись дистанції, одного експерта чи експертку запрошували у студію, іншу/ іншого чи інших долучали скайпом/ телефоном.

 Чого не помічає глядач? 

 — Глядач не помічає тривалого процесу підготовки до ефіру. Роботи ще цілої команди, яка забезпечує прямий ефір і перевіряє технічні моменти. які раз-по-раз стаються через значну зношеність усього обладнання. Хочеться сподіватися, що і цього не помічає глядач. А бачить конструктивний діалог і чує збалансовану думку на тему, яка хвилює його саме сьогодні.

Нагадаємо, що програма «Тема дня» виходить у прямому ефірі о 19:20 щодня на Суспільному Поділля, а також транслюється наживо на сайті Суспільного Поділля  та у мережі Фейсбук на сторінку філії.