Проблеми, озвучені в фільмі «Сто років ізоляції», обговорять в регіональних ефірах Суспільного

Проблеми, озвучені в фільмі «Сто років ізоляції», обговорять в регіональних ефірах Суспільного

13 лип. 2020

У понеділок, 13 липня, о 18:00 в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного та о 19:00 на UA: КРИМ покажуть фільм-розслідування «Сто років ізоляції». Після стрічки, команди філій обговорять проблеми психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів в локальних вечірніх токшоу «Тема дня». Початок програми — одразу після регіональних новин о 19:20.

Читайте також: 20 нових проєктів для регіонального мовлення Суспільного запущені у виробництво

«Сто років ізоляції» — фільм-розслідування команди Суспільного. Прем’єра на UA: ПЕРШИЙ відбулася 30 червня. Стрічка показує зсередини систему психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів. Журналісти викривають головну причину тривалого перебування пацієнтів у психіатричних лікарнях.

Наступного дня після всеукраїнської прем’єри фільму-розслідування Суспільний мовник Рівненщини присвятив увесь ефірний час програми «Тема дня» обговоренню проблем психоневрологічних закладів області.

«Увагу глядачів намагалися зосередити на побаченому авторами фільму, нашими колегами із творчого об’єднання розслідувань Суспільного, у Острозькій обласній психіатричній лікарні. Фільм має дуже сильну емоційну складову. Ці емоції ми намагалися передати глядачам і в ефірі, — пригадує програму керівник «Теми дня» UA: РІВНЕ Роман Свирида. — Кожна людина заслуговує на гідні умови життя. На запитання журналістки Лілії Майорової відповідали: у студії — шефредакторка ТО розслідувань Суспільного Інна Білецька та телефоном — начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник. Шкода, що не вдалося того дня вмовити брати участь у прямоефірній розмові керівницю Острозької обласної психіатричної лікарні. На наші запитання вона погодилася відповідати виключно у записі. Як завжди, ми намагалися використати максимум матеріалу з документального фільму, а також — зібрати коментарі відповідальних осіб».

Читайте також: Повертаємо повагу до інституту виборів — Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

Проблем психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів інших регіонів обговорять в ефірі суспільно-політичного проєкту «Тема дня» філій Суспільного сьогодні.

В прямому ефірі Волинської філії Суспільного йтиметься про медичну реформу у психіатрії. Участь у прямому ефірі візьме завідувач поліклінічного відділення обласної психіатричної лікарні міста Луцька Ігор Мочарський. Насамперед, планують обговорити проблеми лікарні в смт. Олика Ківерцівського району. Заклад працює у приміщенні пам’ятки архітектури державного значення — замку Радзивіллів. Це лікарня для хронічно хворих пацієнтів, які там проживають постійно. 

«Декілька років тому обласна рада планувала зробити із замку туристичний об’єкт, однак був спротив колективу лікарні, адже всі боялися залишитися без роботи. Також в Олиці був спалах коронавірусу: 75 хворих, 5 — померли. Тоді ж відбувся моніторинговий візит представника омбудсмена в області. Він прокоментує нам, що виявили. Крім того, плануємо з’ясувати як має змінюватися система таких закладів, як надавати допомогу людям, які не потребують госпіталізації, а лише соціальної допомоги, піклування і прийому препаратів», — анонсувала редакторка і ведуча «Теми дня» UA: ВОЛИНЬ Лариса Андрійчук.

UA: СУМИ вже кілька років висвітлює проблеми, пов’язані з наданням психіатричної допомоги в регіоні. Команда програми «Теми дня» готує сьогодні черговий спецефір, присвячений психіатрії.

«Темою функціонування мережі профільних лікарень для психічно хворих Суспільне Суми займається вже декілька років. Ще у 2010 Сумщина відзначилась будівництвом  нового профільного психо-неврологічного диспансеру. Але і у 2017 хворих туди не перевели, натомість — у спеціально обладнані для утримання таких пацієнтів приміщення переселились відділення обласної лікарні. Ще на етапі планів такого перепрофілювання суспільний регіональний мовник разом з активними батьками таких хворих зініціювали громадське обговорення — ясно що йшлося про доцільність і справедливість. На відверту розмову навіть вдалося витягти чиновників, але — рішення все ж було прийняте на користь переважної більшості, яка користується послугами обласної лікарні. Психічні хворі — меншина, яка до того ж неспроможна самостійно відстоювати свої права. Прикро констатувати, що фактів несправедливості і навіть жорстокого поводження за ці роки на Сумщині додалося. Натомість додалося і розголосу. Віримо в зміни і продовжуємо робити свою роботу — показувати і розказувати про реалії», — розповідає продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

У «Темі дня» на телеканалі UA: ПОДІЛЛЯ ведучі Суспільного спілкуватимуться у студії з еспертками із психіатрії та прав людини.

«Цей проєкт примушує задуматись, що існує такий собі паралельний загратований світ. У ньому живуть люди подекуди все життя. Ні, вони не злочинці. Вони мають психічні розлади -— вроджені чи набуті. Відтак — девіантну поведінку. Вони можуть становити ( а можуть не становити) небезпеку для оточуючих. Під час ефіру ми спробуємо з‘ясувати потреби людей з девіантною поведінкою чи такими проявами і їхні можливості повернутись у соціум після десятиліть ізоляції», — розповідає головна редакторка програми «Тема дня» Суспільного Поділля Олена Кеменяш.

В яких умовах живуть пацієнти психіатричних лікарень Черкащини, як вплине на них медична реформа та що зміниться після реформування психіатричної галузі для медиків та психохроників — про це у студії нинішньої «Теми дня» на UA: ЧЕРКАСИ. Взяти участь у проєкті запросили координаторку взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Людмилу Проценко та лікаря-психіатра Павла Попандопула. Пан Павло тривалий час завідував одним із відділень Черкаської обласної психіатричної лікарні. Наразі від очолює приватну наркологічну клініку. Людмила Проценко — громадський монітор Національного превентивного механізму. Займається захистом прав людини на Черкащині з 2013 року.

У фільмі-розслідуванні «Сто років ізоляції» йдеться про Вінницьку психоневрологічну лікарню імені академіка Ющенка. Про проблеми і зміни, що повинні відбутися у цьому закладі, йтиметься у «Темі дня» на UA: ВІННИЦЯ з директоркою Вінницької психоневрологічної лікарні імені академіка Ющенка Софією Кучерук та президентом Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю користувачів з психіатричної допомоги «Юзер» Русланом Імереллі.

«З 1 квітня 2020 року розпочався другий етап медичної реформи, який зачепив психіатричну галузь. Національна служба здоров’я України не фінансує заклад за кількістю ліжок, а виділяє з бюджету кошти за кожен пролікований випадок за формулою «гроші йдуть за пацієнтом». Лікарні не закривають — скорочуються ліжка, де утримувалися соціальні пацієнти. Зміни в психіатрії — це не лише про фінансування, а, насамперед, про підхід до пацієнтів та їхні права. Наприклад, пацієнти не знають, що мають право скаржитися, коли опікун забирає їхні пенсії, не дбає про них або не відвідує в медзакладі. Тому, якщо у нас в лікарні пацієнт перебуває більше місяця і не потребує цього — ми звертаємося до Пенсійного Фонду, аби призупинив виплати родичам державної допомоги», — каже директорка Вінницької психоневрологічної лікарні імені академіка Ющенка Софія Кучерук.

«Що уявляємо, коли чуємо про психлікарні? Тортури, знущання, фільми жахів? Медицина має лікувати, а — не перетворювати свої заклади на «тюрми» тривалого перебування», — переконаний президент Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю користувачів з психіатричної допомоги «Юзер» Руслан Імереллі. За його словами, потрібно позбутися радянської каральної психіатрії, адже безпека пацієнтів — найголовніше. На Вінниччині є випадки знущань над особами з психічними захворюваннями, констатує правозахисник. Зокрема, йдеться про Плисківський психоневрологічний інтернат, факти знущань над вихованцями якого були зафіксовані 2019 під час перевірки спільно з департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації. Серед порушень — утримання осіб голими в закритих приміщеннях, зняття коштів з карток вихованців інтернату. В ефірі «Теми дня» на Суспільному Вінниці говоритимуть і про соціалізацію осіб з психіатричними діагнозами.

Вечірні ефіри на UA: ПОЛТАВАUA: БУКОВИНА та UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ теж будуть присвячені темі прихіатричних лікарень та психоневрологічних диспансерів.

«У фільмі піднята тема значно глибша, ніж може здаватися на перший погляд. Ми бачимо жінку, яка скаржиться на погіршення стану свого батька, яке вона спостерігала під час кожного візиту до лікарні, але, чомусь, не забирала його. Який психічний стан працівників лікарень, котрі знущаються над пацієнтами? Чи не є така модель типовою для всіх наших державних закладів, в яких одні бюджетники лікують/піклуються (принаймні, мали б) про інших бюджетників? Зрозуміло, що, на жаль, переміщення хворих із психлікарень до інтернатів — лише часткове вирішення проблем, що існують», — коментує продюсерка UA: ПОЛТАВА Ольга Журавльова.

«Вважаю, що психіатричні лікарні потрібно реформувати, щоб кожен пацієнт мав право на нормальне лікування. Про це потрібно говорити і показувати. В ефірі ми запитаємо експерта всеукраїнської організації, яка займається захистом прав пацієнтів психлікарень, про ситуацію у нашій Чернівецькій обласній психіатричній лікарні. Разом з тим, запитаємо і позицію місцевої влади у сфері охорони здоров’я, що зроблено та що не вдалося зробити і чому», — розповідає журналістка проєкту на Суспільному Буковини Марія Мороз.

«Психіатрична система Кіровоградщини навряд чи відрізняється від національної. У нас такі самі лікарні та інтернати. У нас так само «лікують» людей за ще радянськими протоколами і годують ще за тими ж нормами. Час від часу на Суспільному ми розповідаємо про долі самотніх літніх людей, які за дивних обставин опиняються у психіатричній лікарні проти своєї волі, а в цей час шахраї перепродують їхнє житло по третьому колу, — каже ведучий програми «Тема дня» на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Дмитро Кобець. — Головний лікар обласної психіатричної лікарні та голова департаменту охорони здоров’я будуть дивитись фільм «100 років ізоляції» разом із командою «Тема дня». І потім ми говоритимемо про проблеми і зміни у системі. Сподіваюсь, відверто».

Докладніше про ефіри, присвячені роботі психіатричних закладів, читайте на сайтах регіональних філій Суспільного

Нагадаємо, упродовж цього року Суспільне впроваджує Концепцію регіонального мовлення на 2020–2021 роки, за якою всі філії працюватимуть як єдина міжрегіональна платформа.