«Некревні»: спецпроєкт Суспільного Поділля про іноземців, які живуть в Україні

«Некревні»: спецпроєкт Суспільного Поділля про іноземців, які живуть в Україні

16 сер. 2020

 До Дня незалежності України UA: ПОДІЛЛЯ підготувало серію відеороликів про іноземців, котрі свідомо переїхали жити до України та розвивають її, переймаючи традиційний ритм  життя українців.

24 серпня презентація спецпроєкту «Некревні» відбудеться у «Ранку на Суспільному», який виходить на всіх регіональних телеканалах з 6:30 до 9:00.

6 відео проєкту, одне з яких підготувала команда UA: ТЕРНОПІЛЬ, покажуть також 24 серпня в ефірі Суспільного Поділля та паралельно вони транслюватимуться на  фейсбук-сторінку філії. 

Мета спецпроєкту «Некревні», за словами продюсерки Суспільного Поділля, Любові Тімкової, продемонструвати «кревним» українцям, як іноземці розвивають нашу країну, щиро дбаючи про середовище, громаду, в якій проживають, беручи відповідальність за свої справи на себе.

 

«Некревні» це історії про іноземців, котрі поріднилися з Україною. Ті, котрі свідомо переїхали в Україну після проголошення незалежності та стали частиною нашого соціуму – з його перемогами, сподіваннями та проблемами. Тут вони нині працюють, виховують дітей, перебирають традиційний уклад життя українців. Це історії про людей, котрі знають, як непросто дається вибір. Котрі знають цінність демократичним свободам», –  розповідає Любов Тімкова.

                 Читайте також: «Відтінки України» на UA: ПОДІЛЛЯ — історії про представників нацспільнот

«Цей проєкт дає змогу побачити, як іноземці інтегруються в повсякденне життя українців, переймають наші звички та побут. Ми хочемо дізнатись, чому вони обрали своєю другою батьківщиною саме Україну. У кожного з героїв непроста доля, проте свій дім вони знайшли саме тут. На жаль, переїзд до нашої країни не у кожного був ідеальним. Хтось зіткнувся з расизмом, хтось з корупцією, проте вони знайшли в собі сили і бажання боротися за те, аби жити саме тут», –  ділиться враженнями Богдана Юсипович, редактор ТГ «Ранок» Суспільного Поділля. Вона каже, що кожен з героїв проєкту «Некревні» чогось її навчив: зокрема,  вміти любити і поважати свою країну. 

Це проєкт про персоналії. Чіп Тейлор, американець, не володіючи українською досконало, намагається цитувати Шевченка, а громадянин Туреччини Альпер Тунга Курд мріє створити організацію, яка подолає корупцію у нашій державі. Кожен з п’яти героїв проєкту в душі почуває себе українцем, не залежно від кольору шкіри чи мови, яка дня нього є рідною. 

 

 

Суспільне Тернополя підготувало відеоролик про Тамта Гугушвілі. Вона — грузинка, яка переїхала в Україну, аби навчатись журналістиці. 

«Тамта вивчила тут українську, зараз володіє нею досконало. Працює журналісткою, дуже любить Україну. Після навчання вона мала вибір: або повертатись Грузію або залишатись тут. Каже, що залишилися, адже відчула, що потрібна Україні. В цей час якраз була Революція Гідності, а після того починалась війна, дівчина почала писати про це, адже, на її думку, важливо привертати увагу громадськості до того, що відбувається в Україні.  Тамта вважає, що в наших народів дуже багато спільного, тож в неї тепер є дві домівки», – розповідає продюсерка Тернопільської філії Суспільного Зоряна Биндас.

Нагадаємо, що 24 серпня UA: ПОДІЛЛЯ і всі регіональні філії Суспільного транслюватимуть спецпроєкт #ВІЛЬНІ. Це серія з десяти розповідей про людей, які прагнуть бути реалізованими у своїй країні, вільними і незалежними.