Як підготуватися до Радіодиктанту національної єдності: поради мовознавиці Лариси Масенко

Як підготуватися до Радіодиктанту національної єдності: поради мовознавиці Лариси Масенко

26 жов. 2020

Радіодиктант національної єдності — не лише нагода перевірити свою грамотність, упевнена наукова консультантка проєкту Лариса Масенко, професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України. Радіодиктант — це значно більше, адже він консолідує українців навколо своєї мови.

Читайте також: Наймасштабніша подія осені: Радіодиктант національної єдності на Суспільному відбудеться з нововведеннями

«У минулі роки об’єднувальна місія радіодиктанту виявлялася й безпосередньо у створенні осередків його спільного написання. Їх організовували в університетських аудиторіях, інших навчальних закладах, у залах бібліотек, де поряд із відомими письменниками, митцями, науковцями, державними й культурними діячами диктант писали школярі та студенти. 2014 року Київський університет імені Бориса Грінченка встановив рекорд із наймасовішого написання радіодиктанту на одній локації. А минулого року в день проведення акції «радіодиктант» став найпопулярнішим гугл-запитом серед української інтернет-аудиторії», — зазначає науковиця.

Нині акція буде ще цікавішою. Адже текст диктанту доручено написати Іванові Малковичу, а прочитає його акторка Римма Зюбіна.

«Такий талановитий дует подарує слухачам і глядачам Суспільного п’ятнадцять хвилин артистичного звучання нашої мелодійної мови в естетично досконалому тексті», — додає Лариса Масенко.

Поради Лариси Масенко, як підготуватися до Радіодиктанту національної єдності

— Слухачі UA: Українське радіо часто запитують, як підготуватися до написання диктанту. Зрозуміло, що за той час, що залишився до 9 листопада, суттєво поліпшити рівень своєї грамотності не вдасться. Успішне опанування правописних норм потребує тривалого наполегливого навчання.

Дам кілька порад тим, хто призабув певні правила й хоче поновити їх у пам’яті.

  • Звісно, передусім треба переглянути останню (2019 р.) редакцію «Українського правопису». Нехай вас не відлякують заявлені в анотації деякі зміни, що доповнюють та уточнюють окремі правила, — змін мало й до тексту диктанту вони не потраплять.
  • Варто звернутися й до вже класичної праці Бориса Антоненка-Давидовича «Як ми говоримо», а також до посібника Олександра Пономарева «Культура слова: мовностилістичні поради».
  • Оскільки, як я помітила, перевіряючи студентські роботи, пунктуаційні помилки роблять значно частіше, ніж орфографічні, раджу освітянам і ширшій аудиторії звернути увагу на цінне видання мовознавця Зеновія Терлака «Пунктуаційний словник-довідник», що вийшло минулого року у львівському видавництві «Апріорі».
  • Багато слушних рекомендацій зі слововжитку й правопису містить книжка мовознавиці Катерини Городенської «Українське слово у вимірах сьогодення». Значно доповнене друге видання цього посібника вийшло 2019 року.
  • Видавництво «Апріорі» минулого року опублікувало ще одну цінну працю, яка поглиблює знання про особливості усного мовлення, необхідні, зокрема, для радіо- й тележурналістів. Його авторкою є Олександра Сербенська, відома своєю працею «Антисуржик». Нова книжка видатної мовознавиці має назву «Голос і звуки рідної мови».

Нехай голос і звуки рідної мови, які ми відтворимо на письмі під час звучання в ефірі радіодиктанту, об’єднають українців в усьому світі й додадуть нам сил у цей складний час великих випробувань.

Нагадаємо, щороку 9 листопада в День української писемності та мови Суспільне проводить наймасовіший флешмоб осені — Радіодиктант національної єдності

Акцію започаткувало UA: Українське радіо 2000 року задля єднання навколо мови. Цьогоріч їй виповнюється 20 років.

Ювілейний Радіодиктант національної єдності транслюватимуть UA: Українське радіо, загальнонаціональний телеканал UA: ПЕРШИЙ, регіональні філії Суспільного, а також цифрові платформи Суспільного.