Суспільне Поділля підбиває підсумки року проекту #Звіти_наживо

Суспільне Поділля підбиває підсумки року проекту #Звіти_наживо

17 гру. 2018

#Звіти_наживо – це всеукраїнський проект ГР «ЧЕСНО» і UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ, покликаний змінити застарілі принципи звітування представників влади на місцях. Проект має на меті показати глядачеві ефективність чи неефективність роботи представників місцевої влади, створити майданчик для здорової дискусії та надати живий зворотній зв’язок діям посадовців.

Упродовж року в ефір “Поділля-Центр” вийшли дев’ять програм #Звіти_наживо. У студії Хмельницького Суспільного про результати своєї роботи чи вирішення місцевої кризової ситуації вже звітували депутати міських рад, керівники профільних департаментів ОДА та їхні заступники, керівники профільних департаментів міських рад та їхні заступники, керівники ОТГ.

Як розповіла продюсерка філії Любов Тімкова, специфіка проекту в тому, що в один час вся Україна на Суспільному говорить про одну тему, фокусуючись безпосередньо на своєму регіоні. Найголовніше те, що до Суспільного є довіра.

“Коли стартував перший ефір «Звітів», то зі сторони спікера, і сторони експертів питали: Хто має бути опонентом?, ставили багато уточнюючих питань щодо формату. Тепер на проект ідуть охоче. Після ефіру спікер, експерти, журналісти ще продовжують конструктивну розмову, навіть при виключених лампах у студії. Це свідчить, що проект імпонує не лише нам, журналістам, а й тим, хто бере участь в ефірі. Ну і те, що в рази збільшилася кількість дописувачів під прямими трансляціями у facebook. Завдяки таким тенденціям нам легко запрошувати у студію експертів”,каже Любов Тімкова.

Олег Черненко, координатор «Чесно» в області: “Головною перевагою у цьому майданчику є нейтральна позиція Суспільного мовлення та професійна підготовка до ефіру. Саме це дозволило не зірвати жодного ефіру та зробити всі випуски за планом”.

Заміни тем не було, як і жодного зірваного ефіру. Голову ОДА Михайла Загороднього на ефір запрошували 2 рази, але він жодного разу не завітав у студію. Відмову першого разу мотивував сімейною ситуацією, другий ефір – завантаженістю. Натомість був відзнятий звіт Хмельницького міського голови Олександра Симчишина, а в листопаді директор департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич розповів про обласний бюджет.

Кожен випуск має чітку структуру, що включає оголошення теми, візитку, п’ятихвилинний звіт запрошеного гостя, інтерв’ю, сюжет про топ-проблему, обговорення теми за  участю експертів та запрошених у студію журналістів інших видань та телеканалів. Жителі регіону можуть долучитись до обговорення, зателефонувавши під час прямого ефіру у студію, або поставити своє запитання на сторінці “Поділля-Центр” у facebook.

У кожних Звітах були дзвінки в студію, онлайн дописи у ФБ. Особливо пам’ятними були ефіри з Хмельницьким та Кам’янець-Подільським мерами, а також з начальником служби автомобільних доріг Хмельницької області Петром Гнидюком.

“Стільки питань, скільки надійшло під прямою трансляцією, не можна було озвучити в ефірі за браком часу. Тому вони ще по півгодини їх відписували після ефіру. Це надихає всю команду суспільно-політичного напряму”,— розповіла ведуча #Звіти_наживо Олена Каменяш.

Своїми враженями від проекту #Звіти_наживо поділились посадовці, що були гостями програми.

Михайло Сімашкевич, Кам’янець-Подільський міський голова: «Вважаю таку ініціативу надзвичайно важливою не лише для нашого регіону, а й взагалі для країни. Адже в прямому ефірі жителі можуть детально ознайомитися з проектами, які реалізовані в їхньому місті, задати питання та отримати конструктивну відповідь.»

Олександр Симчишин, Хмельницький міський голова: «Команда проекту продемонструвала високий професійний рівень. Для мене ж особисто проект був цікавий тим, що звіт у такому форматі дозволяє бути максимально відвертим і відповідати на всі, часом і незручні, питання. Ефір видався динамічним та дуже насиченим».

Петро Гнідюк, начальник служби автомобільних доріг Хмельницької області: «Вдячний команді проекту та продюсерці за запрошення, гарну підготовку, насиченість та змістовність матеріалу, а також за важливі питання, що піднімались у ході спілкування».

Команда напрямку відповідально підходили до вибору експертів. Це не завжди були місцеві журналісти. Часто – представники громадських організацій, зокрема керівник Ради голів ОСББ Хмельницького та член регіональної ради з питань ОСББ Богдан Малінський, радниця Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія Любимчук, член комітету медичного, фармацевтичного права та біоетики при Національній асоціації адвокатів України Оксана Витязь, заступник голови ГО «Хмельницький автолюбительський клуб», Анна Заступ координатор Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» Михайло Будурович, координатор громадської організації «Центр ua» та руху «Чесно» Олег Черненко.

У літніх ефірах команда філії робила бекстейдж програми наживо у facebook відразу після ефіру, з попереднім анонсом в ефірі. Це приблизно 1,2 тис переглядів кожний та багато позитивних коментарів: Оксана Евтухова: “Молодці! Так тримати! Відходимо від стереотипів! Творчих успіхів!”, Алла Самойленко: “Бекстейдж у вас вийшов не менш цікавим, ніж сам звіт наживо. Успіхів вам на майбутнє”.

Випуски наживо транслюються на трьох платформах: телебаченні, радіо та на офіційній сторінці філії у Facebook. У кінці грудня в ефір регіональних філій Суспільного вийде фінальна цьогоріч – десята програма #Звітів_наживо. Заплановано звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.