Команда UA: ПОДІЛЛЯ вдосконалює діджитал та планування у програмі від шведських колег

Команда UA: ПОДІЛЛЯ вдосконалює діджитал та планування у програмі від шведських колег

9 бер. 2021

З 9 березня до 10 квітня працівники шести філій Суспільного навчатимуться в межах проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні»*. 

Команди новинарів та діджиталу UA: ВОЛИНІUA: КРОПИВНИЦЬКОГОUA: ПОДІЛЛЯUA: ЗАПОРІЖЖЯUA: ЗАКАРПАТТЯ та UA: ХЕРСОНУ впродовж наступних п’яти тижнів вдосконалюватимуть навички редакційного планування і роботи з цифровими платформами. 

Читайте також: Суспільне Новини — у «білому списку» найякісніших ЗМІ

З кожною регіональною командою щотижня працюватимуть пара тренерів за підтримки шведських експертів. Тренерами стали журналісти філій Суспільного у Рівному, Львові, Харкові та Івано-Франківську. Саме ці регіони були пілотними у шведсько-українському проєкті. Навчання команд відбувалося у 2018–2019 роках. До кінця 2021-го до проєкту доєднаються всі філії мовника. 

«Цьогоріч наше головне завдання — розгорнути напрацювання, які вдалося здійснити у пілотних регіонах, на всі філії Суспільного. З вашими колегами зі Львова, Рівного, Харкова та Івано-Франківська було розроблено і тренінгові матеріали, і діджитал-стратегію, і технічні напрацювання в системі Suspilne 2.0. Усіма знаннями та інструментами вони поділяться на навчаннях», — розповіла менеджерка проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» Анастасія Коломієць.

Читайте також: У регіональному ефірі Суспільного побільшає випусків місцевих новин

У програмі навчання — 4 модулі: 

  • цінності Суспільного медіа та індикатори їх вимірювання (PSI);
  • редакційне планування;
  • діджитал-стратегія регіональних новин;
  • статистика та аналіз.

«У нас з’явиться інструмент Public Service Indicators (PSІ), з допомогою якого ми маркуємо наш контент на сайті за кількома категоріями. Наприклад, за гендером чи географією. Мета — зрозуміти, наскільки повними й професійними є наші новини, виявити дисбаланс і вирівняти його. Крім цього, новинна стрічка має відображати життя цілого регіону. Тому ми багато працюватимемо над запланованими оригінальними новинами. Це і є журналістика. Йдемо до того, щоб створювати оригінальні та ексклюзивні новини, спільно планувати їх та координувати — як у Києві, так і в регіонах. Всі інструменти для цього тепер у нас є», — зазначила директорка департаменту новин на Суспільному Ангеліна Карякіна.

Крім цього, журналісти готуватимуться до роботи у системі Suspilne 2.0. Це уніфікований планер для виробництва теле-, радіо- й діджитал-продуктів із мультимедіагалереєю та інтеграцією CMS сайту suspilne.media, бета-версія якого має запрацювати до червня 2021 року. 

«Ви зможете обмінюватися між філіями медіафайлами, які будуть прив’язані до ваших історій. Це можливість гнучкіше, ніж у системі Suspilne 1.0, працювати з теле- і радіосюжетами. Ще один модуль, над яким ми працюємо, — модуль управління ресурсами, який дозволить відстежувати робоче навантаження на журналістів, операторів та водіїв», — розповів менеджер проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» Кирило Єсін.

Також у межах шведсько-українського проєкту всі філії Суспільного отримають технічну підтримку (ноутбуки, мобільні комплекти тощо). Загалом, у навчаннях від шведського суспільного мовника, окрім Львова, Харкова, Івано-Франківська та Рівного, взяли участь команди філій у Чернівцях, Чернігові, Полтаві, Дніпрі, Одесі та Сумах.

*Проєкт співпраці UA: Суспільне мовлення та Офісу Медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) здійснюється за фінансової підтримки Швеції (SIDA).