«Пам’ятаємо. 1944» — дивіться на UA: ПОДІЛЛЯ спецпроєкт за участі кримськотатарських вокальних та хореографічних колективів

«Пам’ятаємо. 1944» — дивіться на UA: ПОДІЛЛЯ спецпроєкт за участі кримськотатарських вокальних та хореографічних колективів

17 тра. 2021

18 травня о 9:10 на регіональному суспільному телеканалі UA: ПОДІЛЛЯ транслюватимуть спецпроєкт від UA: ХЕРСОН до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу — музичний концерт-реквієм «Пам’ятаємо. 1944» за участі кримськотатарських вокальних та хореографічних колективів. 

За словами генеральної продюсерки регіонального мовлення Марії Фрей, цей концерт-реквієм — один із 27 спецпроєктів, ідеї яких відібрали регіональні команди Суспільного. Вони мають бути виготовлені із залученням аутсорсу цього року.

«Цього року, окрім вже знайомого багатьом продакшенам конкурс «Створюй із Суспільним», покликаного втілювати ідеї локальних виробників контенту, регіональні команди також пропонують місцевим творцям виготовити спеціальні проєкти за їхніми сценаріями. Це чудова можливість співпраці з філіями для тих продакшенів, які ще не готові запропонувати нам більші цикли програм», — розповіла Марія Фрей.

Читайте також: UА: ХЕРСОН транслюватиме вечір-реквієм до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Музичний концерт-реквієм створений з народних пісенних та музичних творів кримськотатарського народу, які описують трагедію депортації кримських татар з Криму у 1944 році, їхнє життя поза межами Криму та важкий шлях повернення на Батьківщину. 

Фото — Рустам Авдєєв

Зокрема в концерті прозвучить загальна інформація про місця депортації та умови життя в них. Глядачі Суспільного побачать конкретні історії зі спогадів жертв депортації та дізнаються про шлях повернення до Криму.

«Ми прагнули створити такий контент, який би не залишив байдужим жодного глядача. Чи вийшло у нас — не знаю, цю оцінку дасть глядач власне 18 травня. Але скажу від себе — в мене навертаються сльози під час перегляду, — розповідає продюсер UA: ХЕРСОН Рустам Авдєєв. — Власне, це буде не класичний концерт-реквієм, він матиме дві драматургічні лінії. Перша лінія — музична: музичні твори кримських татар, які описують їхнє життя до депортації, день депортації, життя в депортації та довгий процес повернення на Батьківщину і нову окупацію Криму. Друга драматургічна лінія — це депортація очима дитини, як діти запам’ятали всі ті жахіття, як вони це переживали, що відчували. Все це ми намагалися втілити за допомогою художніх засобів. За основу для тексту ми взяли реальні спогади кримських татар і об’єднали їх в одну історію».

Фото — Еріка Авдєєва

За словами продюсера, зйомки проходили у Генічеському районі, в тому числі на межі з тимчасово окупованою АР Крим. Процес зйомок був насиченим. Команда продакшену зіткнулася з багатьма проблемами, які доводилось вирішувати «тут і зараз». 

Фото — Рустам Авдєєв

Найбільшою проблемою під час зйомок стала засміченість району. Сміття було скрізь: на березі моря, у полі, на солончаках. Тому спочатку команді доводилось по кілька годин прибирати локацію від сміття. Трапилася кумедна історія: кілька годин поспіль знімальна група не могла відзняти номер, бо на задньому фоні періодично їздив трактор, який обробляв посіви. 

Фото — Рустам Авдєєв

Дуже допомогли в організації зйомок керівники та працівники Херсонського прикордонного загону Державної прикордонної служби України, бо на момент зйомок у Криму російські окупаційні війська підвели до материка чимало військової техніки й ситуація стала досить напруженою. 

Читайте також: «Історія кримських татар» — проєкт про заслання і повернення від UА: КРИМ

«Саме на КПВВ “Чонгар” ми мали відзняти масову фінальну сцену, однак на місці довелося корегувати сценарій та відмовитись від масовості. У день зйомок на КПВВ “Чонгар” спеціально для охорони акторів та знімальної команди з Херсона виїхали  прикордонники щоб гарантувати нам безпеку на так званій “нульовій точці”. Окремо хочу сказати про маленьку дівчинку, яку ми залучили до зйомок. Дітей знімати важко, це я знав, але що вони можуть витримати такий довгий процес, це я бачив уперше. Загалом, у нас усе вийшло, команда продакшену втілила ідею так, як це бачили ми. Тому всіх запрошую до перегляду 18 травня. Згадаємо разом ті страшні події для кримськотатарського народу», — зазначає продюсер UA: ХЕРСОН Рустам Авдєєв.

Фото — Рустам Авдєєв

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитись Суспільне UA: ПОДІЛЛЯ можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Хмельниччини  шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.

Фото на обкладинці — Ібрагім Сулейманов