10 автентичних колядок і щедрівок Поділля прозвучить в ефірі Хмельницької філії Суспільного

10 автентичних колядок і щедрівок Поділля прозвучить в ефірі Хмельницької філії Суспільного

21 січ. 2019

19 січня, на свято Водохреща, в ефірі телеканалу Суспільного мовника Хмельниччини "Поділля-Центр" та на сторінці філії у Facebook прозвучить 10 автентичних колядок і щедрівок Поділля.

Щоб познайомити глядачів з подільською пісенною автентикою, Хмельницька філія Суспільного уклала угоду з ГО "Відродження традицій Поділля". Організація вже 13 років висвітлює Всеукраїнський зимовий етнофестиваль "Дар днесь прибагатий", який проводиться у Хмельницькому. Цьогоріч фестиваль відбувся 16 січня.

Про подію телеглядачі та радіослухачі могли дізнатися з ефірів на UA: Українське радіо "Поділля" та у ранковому шоу "TVій Ранок" телеканалу "Поділля-Центр". Гості ефірів — народні колективи з різних куточків Поділля — розповіли про місцеві особливості віншувань, копітку роботу з віднайдення старовинних текстів та їх поширення.

Цьогоріч фестиваль "Дар днесь прибагатий" набув статусу Всеукраїнського. До участі запросили автентичні фольклорні гурти із Львівської та Київської областей. Наступного року організатори планують залучити колективи з інших регіонів.

Поділля представляли чотири фольклорно-етнографічних гурти. У програмі кожного з них — 5 колядок і щедрівок характерних лише для їхнього села.

  • "Берегиня" (с. Зелені Курилівці Новоушицького р-ну);
  • "Кружіль" (с. Велика Кружелова Дунаєвецького р-ну);
  • фольклорно-етнографічний колектив с. Острівчани Кам’янець-Подільського району.
  • "Рогізнянка" (с. Рогізна Кам’янець-Подільського р-ну).

"Колядки і щедрівки, які звучать на фестивалі, — це ті піснеспіви, що характерні лише для конкретного села або навколишніх сіл. Вони передавалися усно. І що прикметно — нині у цих колективах є як старші люди, так і діти. Так ми намагаємося зберегти цю фольклорну традицію", — розповідає організаторка фестивалю, керівниця ГО "Відродження традицій Поділля" Ірина Телюх.

Оформленням сцени та інсталяції арт-зони, де записувалися колядки, займалася хмельницька художниця Оксана Мазур. Вона представила авторську роботу-інтерпретацію на різдвяну тематику.

"Головна ідея — це мінімалізм, аби не відвертати уваги від головного дійства. Задумала зробити декорацію витинанками на кшталт театру тіней. Тим паче, що витинанки звичні для Поділля. Це такий образ білої паморозі на вікнах,через які видно історію у вигляді фотографій. Ірина Телюх надала фотографії, які вона збирала в етнографічних експедиціях Поділлям", — розповіла художниця.

За словами продюсерки Хмельницької філії Суспільного Любові Тімкової, стати медіапартнером фестивалю її спонукала саме ця фольклорна автентика. 

"Вона дуже локалізована і жива. Переносячи її в ефір, ми сподіваємося розбудити її й там, де вона ще дрімає. Зберегти й донести перлини автентичного співу до широкого кола глядачів і слухачів — у цьому якраз бачу роль Суспільного мовлення. Йдеться не лише про фольклор. Тут комплекс традицій — від співу до манери примовлянь та народних строїв, характерних для місцевості".

Переглянути відео колядок можна на офіційній сторінці Хмельницької філії у Facebook.