Про воєнний рік у тиловій громаді Суспільне Хмельницький розповів Олександр Симчишин

Про воєнний рік у тиловій громаді Суспільне Хмельницький розповів Олександр Симчишин

23 лют. 2023

Понад 230 тисяч українців, які втікали з-під обстрілів після 24 лютого, прийняла у себе Хмельницька громада впродовж цього воєнного року. Це не набагато менше від кількості місцевих жителів. Кожен десятий із новоприбулих залишився тут проживати. Які перспективи у них для отримання житла у громаді? Про релокований бізнес і підтримку тилу в інтерв’ю Суспільне Хмельницький з Хмельницьким міським головою Олександром Симчишиним. Відео можна переглянути на сайті філії, або у всеукраїнському телевізійному проєкті «Суспільне. Спротив»

Читайте також:  «Лютий рік» — спецефір «Суспільне. Спротив» до річниці повномасштабного вторгнення

Про прихисток для тих, хто тікав від війни

Загалом  понад 230 тисяч людей ми прийняли в себе. Ця цифра ніколи не була сталою, десь ми були транзитом і люди їхали через нас на захід, десь люди, після звільнення українських земель, повернулись додому. Станом на сьогодні 25 тисяч таких людей проживає в Хмельницькій громаді. Це вже більш-менш стала цифра, вона коливається в межах сотень.

Про релоковані підприємства

— Понад 20 релокованих підприємств у нас сьогодні працює. До нас набагато більше хотіло підприємств приїхати, але ми місто, яке розвивається і в нас, на жаль, не було вільних виробничих, комерційних площ.

Про розвиток громади

Коригуємо чинну стратегію, працюємо з бізнес-середовищем, з активними спільнотами, залучаємо експертів. Це вже буде суттєво відкоригована стратегія, а не та що у 2016 році.

Про пріоритети

— Пріоритетом в нашій діяльності є допомога українським воїнам.

Про ракетні атаки росії

Головна біда коли гинуть люди, 31 грудня у нас загинула молода дівчина, було понад 10 поранених. 

Про захист дітей

Маємо три школи і, здається, три дитячих садочки, які не мають укриттів, на жаль. Зробити під приміщеннями їх неможливо, треба будувати автономні модульні і там ми плануємо за цей рік, максимум за наступний, їх побудувати. 

Про перемогу

Ми боремось за своє існування, як української нації. Тому, ми обов’язково переможемо.

Більше про плани розвитку громади, чи є ще ресурс допомоги людям, які тікають від війни, статистика прильотів у Хмельницькому, як допомагають жителям, майно яких пошкоджено ракетами, та яким було 24 лютого 2022 року для міської влади Хмельницького — дивіться у відео

Читайте також: «Мова — інструмент передавання цінностей» — добірка історій від нацспільнот

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. 

Також щосуботи о 17:00 та 19:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення виходять прямоефірні інформаційні випуски. Їх почергово готують команди Суспільного у Полтаві, Чернігові, Чернівцях, Черкасах та Одесі. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.