Як уберегтися від правця — Суспільному в Хмельницькому розповів лікар

Як уберегтися від правця — Суспільному в Хмельницькому розповів лікар

10 тра. 2023

Журналістка Суспільне Хмельницький Алла Самойленко розпитала сімейного лікаря Сергія Тарасова про правець та як вберегтися від цієї хвороби. Запис інтерв’ю можна дивитись на сайті філії або у всеукраїнському інформаційному проєкті «Суспільне. Спротив».

Читайте також: 12 проєктів Суспільного потрапили до шортлиста фіналістів конкурсу «Честь професії 2023»

«Будь-яке поранення, яке порушує цілісність шкірних покривів, — опік, укол, садно, — може призвести до інфікування і розвитку захворювання на правець. Особливо небезпечні — глибокі колоті рани. В таких випадках відразу треба звертатись по допомогу, —  каже лікар Сергій Тарасов. — Якщо людина вакцинована, достатньо зробити первинну хірургічну обробку рани і не варто боятись; якщо ж людина не вакцинована —  обов’язково треба звертатися по допомогу до хірургічного відділення та отримати екстрену профілактику». 

В середньому, перші прояви хвороби з’являються за 10-14 днів, але не варто зволікати зі зверненням до лікарів, — наголошує Сергій Тарасов.

«Правець, якщо невакцинована людина захворіла і не звернулась за допомогою, має майже 100% летальність. Хвороба небезпечна тим, що вражає нервову систему».

Про симптоми, календар щеплень від правця і що робити дорослим, які не знають, вакциновані вони чи ні, та чому обов’язково треба щепитись військовим — дивіться у відео.

Читайте також: Музеї Чернігова з нового циклу «Неокуповані» — на Суспільне Культура

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.