Сфабриковані НКВС справи: проєкт Суспільне Хмельницький «Реабілітовані історією»

Сфабриковані НКВС справи: проєкт Суспільне Хмельницький «Реабілітовані історією»

11 сер. 2023

11 випусків проєкту «Реабілітовані історією» з розповідями про репресії у 20-30 роках минулого століття на Хмельниччині підготувала команда Суспільне Хмельницький. Перший випуск, вступ до проєкту, вже вийшов в ефір, слухати його можна на Soundcloud у плейлисті Українського Радіо Хмельницький. У наступних випусках ми розповімо історії людей проти яких фабрикували справи. Нові серії проєкту з’являтимуться двічі на місяць на радіо і діджитал-платформі Суспільного.

Читайте також: Експедиція Одещиною «Люди. Степ. Війна» — на Суспільне Хмельницький

Проєкт побудований на матеріалах архівних кримінальних справ НКВС проти місцевого населення, у роботі взяли участь історики, священнослужителі й працівники архіву та музею. Авторка і ведуча Алла Коломея.

«Матеріали (НКВС, КДБ) так довго були засекречені, про ці історії так довго мовчали залякані родичі репресованих, що згодом стало здаватися ніби все це було десь, не у нас. Когось арештовували, розстрілювали, але невідомо кого… Та насправді це було тут, з нашими людьми, які жили у сусідній хаті, — каже діджитал-фахівчиня Суспільне Хмельницький Алла Коломея. — То були звичайні селяни, робітники заводів, священники. Різні люди: освічені й неписьменні, українці, поляки, татари. Тепер кримінальні справи репресованих вивчають науковці, з ними можуть ознайомитися родичі. Відкривається правда, і стає очевидно, що методи Московії за цей час анітрохи не змінилися. Зараз на тимчасово окупованих територіях України відбувається те саме. Ми воюємо з системою, яка прагне нашого знищення. Але тепер ми сильніші, ніж сто років тому, маємо підтримку — ми переможемо».

Експертами проєкту стали начальник відділу Державного архіву Хмельницької області Юрій Олійник, старший науковий співробітник Державного архіву Хмельницької області Віталій Галатир, кандидат історичних наук, доцент, голова Хмельницької міської організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Блажевич, директорка КУ «Музей історії міста Хмельницького» Галина Барабаш, професор вищої духовної семінарії Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Домінік Яцков, настоятель храму Святого Миколая УГКЦ Анатолій Венгер.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Онлайн-трансляція телеефіру — на сайті.