Чому люди виїжджають із сіл — інтерв’ю Суспільне Хмельницький із Сергієм Яцковським

Чому люди виїжджають із сіл — інтерв’ю Суспільне Хмельницький із Сергієм Яцковським

9 січ. 2024

Кореспонденти Суспільне Хмельницький розповідали про села, з яких виїздить молодь і вони поступово зникають з мапи краю. На думку місцевих жителів, були колгоспи, де люди були забезпечені роботою — були і села, а зараз села зникають. Чи справедливе таке твердження, чому це відбувається, чи є подібні процеси в інших державах світу і як можна сприяти розвитку села — говорили з виконавчим директором Асоціації об’єднаних територіальних громад Хмельницької області Сергієм Яцковським. Такі інтерв’ю кореспонденти Суспільного записують для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналів філій. 

Читайте також: Новий сезон «Книгосховища» стартував на Радіо Культура

«Урбанізація — це світова практика. Люди виїжджають із сіл у міста — це проблема не тільки України. Це проблема усього світу, — розповідає Сергій Яцковський При радянській владі багато людей проживали в селах, людям навіть паспорти в селах на руки не видавали, щоб вони не виїхали в місто. 20  років тому, умовно, для обробітку 100 га треба було 15 осіб, сьогодні для 100 га в середньому треба 2,5 особи. Ми не встигли перелаштуватись, що в селі не треба буде багато людей, щоб вручну сапати буряк, до прикладу. Сьогодні один трактор замінює собою 30-50 осіб».

Людей у селах мало, але вся сільськогосподарська земля обробляється і приносить прибуток: «Гасло “Нема села — нема держави” будувався на тому, що люди жили в селі й обробляли землю. Сьогодні орендарі можуть бути (і обробляти землю — ред. ) з Хмельницького, Києва, Полтави, звідки завгодно».

Сергій Яцковський наголошує: важливо прописувати бізнес-план використання землі, тоді й буде прибуток, а села розвиватимуться.

«Ділянки, з точки зору ефективності, загалом у області використовуються дуже низько, — зазначає виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад Хмельницької області. В нас люди звикли висаджувати бульбу на городі, бо так садили їхні батьки і їхні діди, не розуміючи, наскільки низька рентабельність цієї бульби. Навесні половину тої картоплі люди викидають того, що вона згнила або не використалась. З цього все починається — розуміння, як ефективно використовувати землю».

Також Сергій Яцковський назвав що може покращити ситуацію на селі: «Розвиток і збереження села залежить від декількох чинників: напрямку руху економіки в сільському господарстві, від того, як буде взаємодіяти місцева влада з сільським населенням, в кожній громаді має бути довготривала програма реінтеграції села».

Про успішні кейси сільських громад Хмельницької області, створення виробничих кооперативів, про молодь в селі та як організувати комунікації і соціальні послуги й інтегрувати ВПО — дивіться у відео. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: