«Всі будуть воювати і немає часу в нас “морозитись”» — воїн-блогер Руслан Мокрицький про захист України

«Всі будуть воювати і немає часу в нас “морозитись”» — воїн-блогер Руслан Мокрицький про захист України

13 лют. 2024

Підприємець Руслан Мокрицький продав кав’ярні у Хмельницькому і пішов на війну. Військового досвіду не мав, вчився, воював у складі 95 окремої десантно-штурмової бригади.  Зараз йому 32 роки. Між бойовими виїздами, для емоційного розвантаження, почав знімати кулінарні відео. Продовжив таку практику і під час реабілітації після поранення. З захисником спілкувалась команда Суспільне Хмельницький. Такі інтерв’ю журналісти Суспільного записують для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив», відео розмови також можна дивитись на ютуб-каналі Суспільне Хмельницький.

Читайте також: Окупанти зачищають інфопростір Криму, — Руслан Халапов

«Коли їздиш на бойові, на “нуль”, ти бачиш різні речі, дуже погані речі. І страх, і жорстокість, і смерть, і поранення, біль — це все намішано. Коли ти приїздиш назад, тобі треба відновитись не фізично, а психологічно, бо ти знаєш, що за кілька днів знову повернешся на “нуль”,  а там, можливо, раніше вже вбили твого друга і ти його виносив, — розповідає Руслан Мокрицький. Треба відновлюватись психологічно. І я шукав спосіб, спочатку бігав, просто ходив, шукав якісь шляхи, щоб відволіктись і через якийсь час, я почав знімати кулінарні відео (для ТікТоку — ред). Це і відволікає, і займає час, а потім ще й поїсти з хлопцями смачно можна, добре провести 2-3 години».

Руслан розповів про свої найважчі бої і згадав, як отримав поранення: «Ми заходили з групою, я і ще один командир, у нас було два відділення. Нас вели мавіки, один наш полетів, прилетіли ворожі й почали коригувати по нам вогонь. Спочатку “затрьохсотили” мого побратима, я надав першу допомогу, почали відкочуватись і там мене поранили. Я сам собі турнікет натягнув, евакуювали мене досить швидко. 5 шпиталів змінив, основне лікування було в Сумах, а у Хмельницькому проходив реабілітацію».

Під час реабілітації захисник продовжував вести кулінарний блог, проводив час зі своїми дітьми. Зазначає, що загалом зараз в суспільстві помічає певний ”розлом”.

«Демотивує загальний важкий період країни, розлом в суспільстві з мобілізацією, з законопроєктом, політичні суперечки. Відчувається, як країна ділиться на два табори: військові, які воюють та мають своє бачення, як має розвиватись країна,  і ті, наприклад,  які ще будуть воювати, вони просто про це ще не знають, як вони реагують на це. Є легенький розкол. Але я думаю, що люди у нас розумні і все буде нормально», зазначає військовослужбовець.

Руслан Мокрицький упевнений, що захищати свою країну це обов’язок кожного громадянина.  

«Я вважаю, коли приходить повістка, ти маєш день-два, щоб закрити проблеми і “погнали” — каже воїн. Всі будуть воювати і немає часу в нас “морозитись”. Ми живемо в країні, у нас є обов’язки, від цього залежить життя нашої нації. У нас немає варіантів. Якщо вони сюди зайдуть, от в Маріуполі квартири продають, “розрушки”. Так і в нас буде — продаватимуть наші квартири. І ще добре буде, коли господарі цих квартир залишаться живими».

Про побратимів, найулюбленішу страву, де бере інгредієнти для приготування їжі, що найбільше тригерить у війні і що мотивує, як лікують і реабілітують поранених в українських госпіталях  та чи повернеться захисник у свій підрозділ — дивіться у відео.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. 

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: