Про навчання дітей з порушенням слуху Суспільне Хмельницький розповіла Галина Ворбель

Про навчання дітей з порушенням слуху Суспільне Хмельницький розповіла Галина Ворбель

3 кві. 2024

У Хмельницькому функціонує єдина в Україні загальноосвітня школа для дітей з порушенням слуху в якій, окрім вивчення основних предметів, дітей навчають комунікаційних навичок, соціальної адаптації та інтеграції у суспільство. Як працює освітній заклад — директорка Хмельницької спеціалізованої ЗОШ № 33 Галина Ворбель розповіла в інтерв’ю Суспільне Хмельницький. Такі інтерв’ю місцеві команди Суспільного записують і для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Студія»

Читайте також: У кадрі — максимальна злагодженість, взаємопідтримка і зосередженість, — ведучі «Суспільне. Студія»

«Діти повинні виховуватись в близькому біологічному оточенні, — розповіла директорка Хмельницької спеціалізованої ЗОШ № 33 Галина Ворбель. — Якщо дитина знаходиться  вдома, і після школи повертається додому — може мамі допомогти прибрати квартиру, щось купити в магазині. В школі вивчає правила дорожнього руху — дорогою додому вона ці правила використовує практично. А якщо дитина навчається в школі-інтернаті, то після її закінчення практично не готова до життя».

Крім адаптації до самостійного життя, учні школи мають можливість вступити до багатьох закладів вищої освіти в Україні.

«Ми поки єдина в Україні школа, яка надає послугу супроводу дітей в інші навчальні  заклади. Ніде такого немає, ми одні це робимо. Діти поступають в Драгоманова, університет фізкультури, в КПІ діти поступали. Я навіть була присутня на екзаменах та на співбесіді. Діти поступають, вибір є широкий, просто головне, щоб в дитини були знання», — зазначає пані Галина.

Щодо рівних можливостей і готовності вчителів до роботи з дітьми з різними освітніми потребами директорка зазначає: «Ми рівноправні громадяни, просто нам потрібно допомогти, в першу чергу правильно інтегруватись в суспільство, і тут повинна брати участь держава, наприклад, зараз є такі школи, де вчителі не знають жестової мови взагалі, вони говорять, а дитину навчати, дитину розвивати як будуть? Міністерство освіти повинно включити норму і перевірити, щоб вчителі знали жестову мову, по іншому вони не можуть дати нормальні знання дітям». 

Що перше — жест чи слово, спілкування між вчителями та учнями, чи є різниця між жестами для української і російської мов, у яких закладах вищої освіти вчаться випускники школи, як школа супроводжує своїх учнів після закінчення навчання, волонтерство і допомога людям з порушеннями слуху, які були змушені покинути свої домівки через війну, — слухайте і дивіться інтерв’ю з використанням жестової мови на ютуб-каналі Суспільне Хмельницький.

Нагадаємо, оновлений інформаційний проєкт регіональної команди Суспільного «Суспільне. Студія» — новини з усієї країни, верифікована інформація, різнобічний аналіз подій. З 4 березня дивіться прямий ефір проєкту на каналі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення: 

щобудня 

  • вранці з 7:00 до 10:00
  • вдень з 11:00 до 15:00
  • ввечері з 16:00 до 20:00

щосуботи та щонеділі — з 10:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: