Висвітлення проблем сприяли змінам: добірка матеріалів Суспільне Хмельницький

Висвітлення проблем сприяли змінам: добірка матеріалів Суспільне Хмельницький

6 чер. 2024

Щоб відбулися зміни — проблему мають побачити. Саме цим керуються журналісти Суспільне Хмельницький, коли їх запрошують розповісти історії, які потребують розголосу. Інколи зібрана нами інформація сприяє розв’язанню давніх конфліктів, спонукає людей надати допомогу чи прихистити тих, хто потребує турботи і любові. До Дня журналіста ми зібрали добірку сюжетів, де озвучені питання отримали відповіді.

Читайте також: Документальний проєкт «Підрив Каховської ГЕС: рік після теракту» — прем’єра на Суспільному

  • Незрячі люди, які працюють на вулиці Будівельників у Хмельницькому скаржилися, що не можуть без неприємностей дійти до роботи якихось 150 метрів, бо вся дорога і тротуар в ямах та глибоких калюжах. Багато хто калічився дорогою. Зі своєю проблемою вони звернулись до Суспільне Хмельницький. В ході підготовки сюжету до ефіру, кореспонденти з’ясували, що міська влада вирішити проблему не могла, бо діяла заборона на капітальний ремонт та будівництво таких об’єктів. Після виходу сюжету — підприємці, які мають офіси чи торговельні приміщення на цій вулиці, відремонтували тротуар.

«Йдучи на роботу, люди "промацували" собі шлях тростинами, та все одно наштовхувались на камені, дерева чи рекламні щити, йшли вбрід досить глибокими калюжами, з мокрим взуттям. Один чоловік дорогою зашпортнувся та впав і дуже просив не показувати цього, бо йому було соромно за мокрі штани. Щодо ремонту тротуару, я була на зв’язку з ініціативною групою і стежила за розвитком подій. Будівництво тривало довго, його здійснювала приватна компанія, яка має на тій вулиці офіси та складські й торгові приміщення. Хоч тротуар не вирішив всіх проблем, наші герої були вдячні за ремонт бізнесу, а Суспільному за емпатію й висвітлення їхньої проблеми» — розповідає кореспондентка Суспільне Хмельницький Світлана Поробок.

  • Дочка власниці корови, Людмила Булка, розповіла Суспільному про наругу над коровою. Тварина була у важкому стані, а родина власників хотіла розголосу цієї ситуації, адже, за її словами, молодика-кривдника неодноразово ловили за подібними справами, але провадження закривали. З нашої публікації обласне управління Нацполіції дізналось про закриття кримінального провадження та витребувало матеріали, аби поновити його. Результатом цієї справи стало визнання 22-річного жителя села Печеськи винним та засудження до п’яти років в’язниці з іспитовим строком у два роки через пів року після події.

«Під час зйомки сюжету мене вразила не так людська жорстокість і безкарність, як дійсно активна позиція власників тварини, які хотіли всебічного висвітлення і розголосу. Дочка власниці корови, Людмила Булка, шукала можливості та комунікаційні канали, аби надати розголосу тому, що психічно хвора людина, яку важко притягнути до відповідальності, насправді тримає в страху округу. Адже, з її слів, після знущання з корови могли бути й діти. Суспільне готове висвітлювати такі соціально-важливі проблеми, коли люди готові про них говорити. Ми це зробили і отримали результат»,  — зазначає кореспондентка Суспільне Хмельницький Діана Колесник.

  • Після атаки Росії на Хмельниччину 22 березня ми працювали на місці удару, знімали пошкоджену багатоповерхівку. Її мешканці завели нас в одне з укриттів, де перечікували атаку. Найбільше там вразив сморід від каналізації, в підвалі стояла вода. Мешканці розповідали також, що бачили у приміщенні укриття щурів. Люди просили муніципальну компанію покращити умови, зробити ремонт труб, бо забивається каналізація, тече вода. Управляюча муніципальна компанія натомість звинувачувала мешканців, які забивають каналізацію. 

«Після матеріалу “Скаржаться на стан укриття”, зі слів мешканців будинку, комунальники прибрали у сховищі, пофарбували двері, також управляюча муніципальна компанія планує замінити труби у підвалі. Про це ми дізналися, коли знімали, на якому етапі ремонти в пошкодженій росіянами багатоповерхівці через 2 місяці після атаки. Приємно, що ситуація покращилась», — розповіла Вікторія Мельник, кореспондентка Суспільне Хмельницький.

  • Власниця приватного притулку для собак і котів збирала для підопічних хворих та скалічених тварин гроші на вулиці, бо собак і котів вона лікувала в клініках, одній собаці в київській клініці навіть вставили штучну нижню щелепу. Жінка займається винятково хворими тваринами, за якими потрібен постійний догляд і покинула роботу, вона була віолончелісткою в симфонічному оркестрі. Після сюжету її шукали люди в соцмережах, переказували гроші й приносили корм.

«Я побачила на вулиці картонну скриньку, на якій було написано, що тваринам у притулку потрібні ліки, корм та догляд, та просили перехожих донатити на ці потреби, хто скільки може. Запропонувала зняти сюжет. Власниця притулку облаштувала для тварин свою трикімнатну квартиру в середмісті Хмельницького. На той час в неї жило дуже багато тварин. Якихось вона сама забирала з вулиці, когось їй приносили люди, знаючи, що жінка їх лікує та утримує. Вразили найбільше тварини з виколотими й видавленими очима. Героїня розказала, що її рідні, мати та донька, спочатку ніяк не сприймали такого захоплення, та згодом зрозуміли, що в цьому вона вбачає сенс свого життя», — поділилась журналістка Суспільне Хмельницький Світлана Поробок.

Всі ці історії, які отримали відгук у нашої аудиторії, дають нам наснагу працювати. Дякуємо, що ви з нами. Підписуйтесь на наші платформи, щоб не пропустити важливої інформації.

Читайте також: Чубаров, Плохій, Сушкевич, Дронь, Савка — знакові розмови травня на Радіо Культура

Оперативні новини від Суспільне Хмельницький — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах:

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.