Як працювати зі ЗМІ — представниці UA: ПОДІЛЛЯ провели зустріч із комунікаційними менеджерами громад

Як працювати зі ЗМІ — представниці UA: ПОДІЛЛЯ провели зустріч із комунікаційними менеджерами громад

26 тра. 2021

«Як співпрацювати із радіо, телебаченням та діджитал-медіа так, щоб вони розповідали про діяльність територіальних громад?» — це обговорили із комунікаційниками громад представниці UA: ПОДІЛЛЯ: продюсерка Любов Тімкова, керівниця проєктів суспільно-політичного напряму Олена Кеменяш, фахівчиня діджитал-напряму Юна Мітрашко та редакторка UA: Українське радіо. Поділля-Центр Інна Ніколаєва.

 Нижче ми зібрали 10 порад, як розповідати громадам про себе та який формат співпраці зі ЗМІ може бути для них ефективним.

Будьте нюзмейкерами подій у своїх громадах. Громада знає людей, які є професіоналами, знає про свої найкращі локації, розуміє локальні проблеми та найкраще розповість про них. Ніхто не знає про проблеми школи чи садочка громади так, як жителі цієї громади, тому спікери та герої сюжетів про громади — це жителі цих громад.

Розповідайте про важливі події на своїх сайтах та на офіційних сторінках у соцмережах. А ще — в анонсах та релізах, які пропонує ЗМІ. Так зможете привернути увагу до значимості роботи людей, які там проживають.

Не замовчуйте конфліктні ситуації. Озвучте свою позицію і чесно комунікуйте ситуацію із громадою та представниками медіа. Наприклад, успішність учнів у школах падає, бо існує проблема із матеріально-технічним забезпеченням. Замовчування проблем породжує сумніви й чутки серед населення та призводить до загострення конфліктів у громаді.

Надавайте повну і цілісну картину. Якщо люди не отримають конкретної та чіткої інформації, то можуть її доповнити своєю суб’єктивною інтерпретацією.

Розповідайте історії чіткою мовою, без суржика та канцеляризмів. Писати пресрелізи та анонси для ЗМІ потрібно просто й зрозуміло. У канцеляризмах та складних текстах втратиться суть повідомлення, яке ви хочете донести.

Враховуйте пріорітетність інфоприводів у регіоні в той час, коли пропонуєте свою новину ЗМІ. Бо можливо, в цю ж мить у сусідній громаді відбуваються вибори, а в іншій частині регіону вирує стихійне лихо.

Інформуйте про події в громаді завчасно. Якщо журналісти знатимуть про них, то зможуть спланувати свій візит в громаду.

Виходьте із своєї «інформаційної бульбашки», адже є люди, які можуть не розуміти вас лише через те, що не знають про вас і вашу діяльність. Іноді у громаді є проблема, але про неї або не знають, або вдають, що не знають. Найкращий спосіб вирішити проблему  — взяти на себе відповідальність і чесно розповісти ЗМІ про неї.

Надавайте актуальну інформацію про громаду. Діліться своїми контактами на офіційних сайтах, у соцмережах — так нам буде легше з вами комунікувати. Якщо відбувається щось важливе, резонансне, то для перевірки інформації журналісту необхідно перетелефонувати у громаду, щоб підтвердити або спростувати інформацію.

Не завжди подія — це новина. Підписання меморандумів, круглі столи, які розповідають про посадовців — це не новина. Але подія, яка якісно впливає безпосередньо на життя громади — відкриття інклюзивного закладу, соціальне підприємництво, унікальна історія життя майстрині — це новина.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

Дивитись Суспільне UA: ПОДІЛЛЯ можна в ефірі та онлайн на сайті філії, оперативну інформацію про події Хмельниччини  шукайте на сайті Суспільне│Новини та на Фейсбук-сторінці філії. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.