Про пляжний відпочинок хмельниччан говорили на телеканалі ПОДІЛЛЯ-центр

15:02, 4 чер. 2019
 
Про пляжний відпочинок хмельниччан говорили на телеканалі ПОДІЛЛЯ-центр

3 червня у програмі «Тема дня» на телеканалі ПОДІЛЛЯ-центр говорили те, чи безпечно хмельничанам відпочивати на міському пляжі та чи відповідають умови такого відпочинку санітарним нормам.

«Наша установа провела серію дослідження якості поверхневих вод річки Південний Буг в районі міського пляжу. Останнє дослідження ми проводили 28 травня. Всі дослідження за мікробіологічними показниками відповідають санітарним вимогам. Вони включали і бактеріологію, і індекс лактозопозитивної кишкової палички, вмісту коліфагів а також вірусологію. Протягом купального сезону стан води будемо перевіряти раз на 10 днів. До річки Південний Буг потрапляють зливові води. Вплив стоків на гідробіологічний показник води міського пляжу значно підсилюється після інтенсивних злив. 10-15 років тому планували побудувати очисні споруди на цих зливових стоках, але їх досі немає», - розповів Олег Балашов в.о. директора Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Також Олен Балашов додав: «Крім моніторингу річки Південний Буг, який здійснюємо разом із комунальним підприємством і іншими органами місцевого самоврядування, ми протягом літа раз на 10 днів у поверхневих водах озер у мікрорайонах Озерна, Дубово та Ружична проводимо також соціально-гігієнічний моніторинг на наявність збудників холери і інших вірусологічних захворювань. Минулого року збудника холери виявлено не було. Як буде в цьому році - мені важко сказати, однак, зважаючи на малу кількість стічних вод, які потрапляють у ці стави, імовірність знайти збудники холери чи інших вірусологічних захворювань дуже мала».

Проблемою забруднення, на думку гостя, є також  те, що пісок на пляжі забруднюють самі відпочиваючі: крім того, що кожна людина є носієм власної мікрофлори, відпочиваючі не завжди прибирають за собою сміття, а закопують його у пісок. Вигул домашніх тварин у місцях відпочинку людей теж є причиною забруднення пляжу.

Більше інформації можна дізнатися переглянувши відео «Теми дня».