Про те що таке електронний рецепт говорили на Суспільному Хмельниччини

13:51, 10 чер. 2019
 
Про те що таке електронний рецепт говорили на Суспільному Хмельниччини

7 травня у програмі «Тема дня» на телеканалі «Поділля-Центр» говорили  про електронний рецепт як частину програми «Доступні ліки».

«Електронний рецепт – це реалізація урядової програми «Доступні ліки». В перспективі,  так як ми розуміємо, електронний рецепт буде йти і для інших медикаментів. В переліку є гіпотензивні, антиагрегантні, цукрознижуючі препарати, те що ці ліки стали безкоштовні або з невеликою доплатою», – сказала Людмила Головко, головний лікар КП «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Хмельницької міської ради.

Людмила Головко також зазначила, що електронний рецепт виписується скоріше, витрачається в рази менше часу чим раніше. Якщо пацієнту потрібен рецепт, але він не потребує огляду лікаря, то медична сестра з відома лікаря випише відповідний рецепт. Для лікарів це значно полегшує роботу.

 

«Програма доступні ліки працює з 1 квітня 2017 року, а ось з 1 квітня 2019 року вона перейшла в електронний формат. Повинний бути електронний рецепт щоб отримати ліки по програмі доступні ліки. Програма працює досить успішно і ми можемо робити позитивні висновки. Зменшилися випадки захворюваності і покращилась ситуація щодо серцево-судинної захворюваності, цукрового діабету, бронхіальної астми», –  розповіла Ольга Кадуцька, завідувачка Міської комунальної аптеки «Віола».

 

Ольга Кадуцька розповіла про те, що впровадження електронного рецепту на Хмельниччині виявило багато проблем. В першу чергу, це технічна недосконалість, друга  і основна – Національна служба здоров’я поклала витрати, пов’язані з впровадженням електронного рецепта на аптечні заклади. Через це сільські аптеки Хмельниччини не поспішають долучатися до програми.

 

Детальніше про програму «Доступні ліки» та про електронний рецепт можна дізнатися переглянувши «Тему дня».